Tabiat Lewat Malam Punca Anda Gemuk

malam

malam

malam

Berat badan naik tanpa di ketahui apa puncanya. Tiba tiba naik sehingga 3 kilo.

Mulalah anda ‘stress’ dan kebingungan.

Apatah lagi masih di musim perayaan, tradisi berkunjung ke rumah sanak saudara atau ke rumah terbuka masih ‘on’, sudah tentu anda akan berhadapan dengan pelbagai jenis juadah yang menyelerakan sehingga mendesak anda hadam makanan secara berlebihan dan tabiat ini punca berat badan naik mendadak.

Mungkin tidak semua ghairah menikmati juadah raya sehingga lupa diri, masih ada segelintir yang beringat untuk kawal pemakanan dan berat badan tetapi usaha anda masih tidak menampakkan perubahan.

Keliru dengan puncanya walaupun anda sedang berperang dengan nafsu makan anda.

Sebenarnya ada sebab lain yang juga berperanan dalam meningkatkan berat badan antaranya rutin harian atau tabiat lewat malam yang mampu mengundang padah.

MAKAN BERAT PADA WAKTU MALAM
Ada segelintir yang kurang prihatin dengan pemakanan mereka pada waktu siang hari kerana kekanggan masa atau sibuk dengan tugasan harian.

Maka pada sebelah malamnya anda lebih cenderung untuk menikmati hidangan secara berlebihan sehingga sanggup ke restoran atau kedai makan yang bersepah di buka 24 jam untuk menjamu menu tidak sihat antaranya nasi lemak, roti canai atau nasi kadar di sulami dengan minuman manis.

Tabiat buruk ini akan menyebabkan proses pencernaan kurang efektif kerana anda akan kurang aktif selepas selesai makan malam anda.

‘SNEK’ TENGAH MALAM ATAU ‘SUPPER’
Tidak salah jika sekali sekala anda mahu mengunyah ‘snek’ atau ‘supper’ selepas waktu makan malam cuma cuba elakkan daripada menjadi kebiasaan.

Jika tiba tiba terasa lapar, sebaiknya makan makanan yang kurang kalori seperti salad buah buahan.

Ini kerana makanan yang di ambil pada waktu malam akan mendatangkan tenaga pada badan anda sehingga sukar untuk tidur awal.

Jika anda memilih makanan seperti biskut, roti manis, coklat atau kek yang mengandungi banyak kandungan gula yang perlu di proses dan di bakar dengan segera.

‘SKIP’ MAKAN MALAM
Jangan silap, tidak bermakna jika anda ‘skip’ makan malam bererti anda mampu kurus sedangkan sikap anda ini akan menyebabkan metabolisme badan menjadi lebih perlahan malah mampu menganggu emosi seseorang dan anda akan lebih berasa lapar pada keesokkan harinya.

Ini akan mengakibatkan anda lebih cenderung makan secara berlebihan.

MINUMAN KOPI
Kopi atau sebarang minuman jenis berkafein seperti sesetengah soda yang di ambil pada waktu malam akan mendatangkan kesan yang buruk pada kesihatan badan anda selain dari mengakibatkan tidur anda terganggu.

Banyak mengandungi kalori. Sebaiknya minum air kosong pada waktu malam supaya badan anda berfungsi dengan lebih efisyen.

Jika sesekali anda teringin pada minuman manis di waktu malam, anda boleh gantikan dengan jus buah buahan segar tanpa gula atau susu suam, pilihan yang lebih baik.

LAYAN GAJET SEBELUM TIDUR
Menurut kajian, sinar biru yang di hasilkan oleh peranti ini mampu menjejaskan kesihatan serta tidur juga boleh terganggu.

Penelitian mendapati sinar biru ini boleh menjadikan anda berasa lapar seawal 15 minit selepas anda terdedah pada sinar biru tersebut.

Sebaiknya elak dari melayan gajet dalam jangkamasa 1 jam sebelum tidur.

Seperkara lagi, anda tidak di galakkan mengecas ‘handphone’ atau sebarang gajet dalam bilik tidur.

Sebaiknya pastikan semua lampu di tutup dan tidurlah dalam suasana yang gelap.

Keadaan ini akan lebih membantu anda untuk tidur dengan lebih nyenyak dan berkualiti.

TIDUR TIDAK TERATUR
Apabila tidur anda tidak teratur atau tidak berkualiti, ini akan menjejaskan kadar metabolisme badan anda.

Ada kajian melaporkan bahawa masa tidur yang konsisten ada hubung kait dengan kurangnya lemak dalam badan.

Sebaiknya cuba kekalkan waktu bangun tidur yang sama setiap hari walaupun tidak dapat tidur pada waktu yang sama kerana tubuh anda mampu mengekalkan berat badan yang ideal.

TIDUR LEWAT
Tabiat ini akan mengganggu corak tidur dan aktiviti harian malah menjadi punca anda gemuk kerana kitaran badan anda berlaku bertentangan dengan cara semulajadi yang mana ianya patut berehat.

Menurut seorang pakar kanak kanak, apabila anda berjaga sehingga tidur lewat, anda akan cenderung pada rasa lapar dan punca anda gemuk.

Jika anda mengambil makanan berat pada lewat malam, badan akan kepenatan kerana organ organ pencernaan terpaksa bekerja dan tidak mendapat rehat yang secukupnya sepanjang malam.

TIDUR SEJURUS MAKAN MALAM
Makan malam terlalu lewat sehingga hampir pada waktu tidur antara punca anda gemuk.

Lemak dalam badan anda akan terkumpul setiap hari.

Sebaiknya amalkan pengambilan makan malam ini antara satu jam hingga dua jam sebelum waktu tidur anda.

TIDUR AWAL, BANGUN AWAL
Tidak mudah sebenarnya untuk tidur awal namun tabiat ini boleh dil atih.

Sudah ramai ahli fikir dan orang orang hebat yang terkenal memulakan hari mereka seawal jam 4 pagi malah dalam ajaran Islam sendiri, amalan Rasulullah S.A.W, tabiat bangun awal pagi amat di galakkan.

Selain dari membantu turunkan berat badan, anda akan berasa lebih bertenaga dan segar sepanjang hari.

Buang segala tabiat buruk.

Fokus pada tabiat dan produk yang lebih bagus antaranya LOSYEN MUSTAJAB EXTRA HOT sebagai agen Meramping dan Melangsingkan badan.

Ramuan Pati Halia yang kami lebihkan untuk kepanasan yang berganda membantu proses pembakaran Lemak berlebihan di bahagian Perut, Lengan, Pinggang, Pinggul, Peha dan Betis malah masalah Selulit hodoh pada lapisan kulit anda sekaligus akan di rawat dengan sapuan Losyen Mustajab ini secara konsisten.

Untuk kesan yang optimum, anda boleh sertakan dengan pemakaian Bengkung atau Korset selepas di sapu Losyen Mustajab ini.

Berita baik bagi golongan lelaki yang bahawasanya Losyen Mustajab ini sangat bersesuaian untuk anda juga.

Yang kurang yakin dengan penampilan Perut Buncit atau Boroi, kini Losyen Mustajab adalah solusinya.

Sapu membulat pada bahagian yang berlemak secara konsisten agar pantas Lemak Cair.

Losyen yang tiada kesan melekit, mudah meresap dan mesra solat.

Anda tidak lagi sendiri, bersama pasangan, anda sudah boleh latih diri dengan tabiat yang lebih cenderung pada penurunan berat badan di samping amalan Sapu Sapu Losyen Mustajab Extra Hot yang mana sangat membantu untuk anda kembali dan kekal pada berat badan ideal.

Tiada yang mustahil selagi ada usaha bersama produk Mustajab.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB!

Rumusan Khas Yang Berkualiti
Losyen Mustajab Pati Halia Extra Hot dirumuskan khas dengan ekstrak halia yang lebih tinggi untuk kegunaan dalam proses pelangsingan badan. Khasiat halia yang pelbagai sememangnya diketahui umum dan mempunyai manfaat khusus seperti menyingkir angin dari badan dan mengempiskan perut.

Khasiat Berganda
Selain dapat membantu melangsingkan badan dan mengempiskan perut yang buncit, losyen ini juga mampu membantu mengurangkan kesan selulit di peha, pinggul dan perut. Rasa hangat yang berpanjangan ianya memberikan rasa selesa dan nyaman kepada pengguna. Khasiat halia yang dipercayai sejak turun temurun untuk mengempiskan perut dan melangsingkan badan kini lebih mudah digunakan dengan adanya Losyen Mustajab Pati Halia Extra Hot.

Pelangsingan badan menjadi lebih efektif dengan Losyen Mustajab Pati Halia Extra Hot yang diakui sememangnya mustajab!!.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply