Siksanya Sakit Tumit Dan Rawatannya

Sakit Tumit

Sakit Tumit
Sakit Tumit

Sakit Tumit antara kesakitan yang kerap dihadapi di kalangan masyarakat kita terutama anda yang sudah mencecah usia 40 tahun ke atas.

Dalam bahasa perubatannya ‘Plantar Fascitiis’ merujuk pada kesakitan di bahagian Tumit Kaki sehingga terasa sakitnya pada keseluruhan tapak kaki.

Akibatnya pesakit akan rasa tidak selesa kerana sukar berjalan malah ada yang terpaksa berjalan dalam keadaan agak tempang.

Secara tidak langsung, aktiviti harian anda akan terganggu.

Sakit Tumit ini kebiasaannya akan lebih teruk sakitnya di waktu pagi saat bangun tidur kerana pada waktu itu tisu plantar menjadi ketat dan berpijak ketika berjalan akan merenggangkan tisu fiber itu.

Selepas cuba berjalan beberapa langkah, tisu fiber akan menjadi longgar dan rasa sakit akan berkurangan.

Namun, jika pesakit berjalan atau berdiri terlalu lama, kesakitan ini akan berulang.

Kesakitan Tumit ini punya pelbagai sebab.

Banyak faktor yang boleh anda kaitkan dengan kesakitan ini.

Oleh itu, anda perlu buat pemeriksaan dokor untuk mengetahui punca sebenar kesakitan pada Tumit anda tetapi anda masih ada beberapa kaedah untuk merawat dan melegakan rasa sakit ini.

SENAMAN TAPAK KAKI
Tumit Kaki akan terasa sakit dan bisa bila kekurangan darah dan oksigen di bahagian tersebut.

Anda boleh cuba amalkan senaman tapak kaki yang banyak dikongsi di laman sesawang untuk melegakan kesakitan ini.

Antara yang paling mudah dengan melakukan regangan pada tapak kaki;

• Duduk atas kerusi dengan kaki bersilang untuk regangkan ibu jari kaki.

Pegang ibu jari kaki, tarik perlahan lahan ke arah anda dah bertahan selama 15 – 30 saat.

Buat selama 3 kali dan tukar pada kaki yang satu lagi.

• Duduk menegak sambil mengolekkan tapak kaki ke hadapan dan kebelakang lebih kurang seminit.

Kemudian tukar kaki yang sebelah pula.

Gunakan benda sejuk dan boleh di golek seperti botol yang di isi air sejuk atau tin minuman sejuk.

Sebaiknya anda lakukan regangan tapak kaki ini sebelum tidur dan sesudah bangun dari tidur supaya otot tidak terkejut.

RENDAM KAKI
Selepas seharian anda bekerja terutama pada mereka yang terpaksa berdiri lama, pasti Tumit Kaki anda keletihan, oleh itu ada baiknya rendam kaki anda untuk melegakan tekanan pada tapak kaki.

Sediakan air rendaman kaki dalam besen.

Kemudian campurkan air suam bersama garam kasar dan campuran bunga bungaan (jika mahukan kaki anda harum).

Rendam kaki anda selama lebih kurang setengah jam.

Kesannya anda akan rasa Tumit Kaki lebih rehat (releax).

PILIH KASUT YANG SESUAI
Penting untuk anda memilih kasut yang sesuai untuk tapak dan tumit kaki anda.

Selain dari corak atau ‘design’ yang menarik, kasut juga memainkan peranan pada keselesaan dan tampungan yang baik pada kaki anda.

PILIH AKTIVITI RIADAH YANG SESUAI
Umum sudah tahu yang aktiviti riadah atau senaman memberi kesan yang baik pada badan anda.

Namun untuk anda yang mudah di serang sakit pada Tumit Kaki ini perlu kurangkan aktiviti riadah atau senaman yang memerlukan anda untuk berjalan atau berdiri pada masa yang lama seperti berjoging atau berlari.

Anda boleh memilih aktiviti berenang atau berbasikal ianya lebih sesuai malah digalakkan kerana kurang memberi tekanan pada bahagian tapak dan Tumit Kaki anda.

BERIKAN HABA PADA TUMIT KAKI
Jika anda sering terdedah pada persekitaran suhu yang sejuk seperti di pejabat atau tempat kerja, sebaiknya anda memakai stoking bagi mengekalkan sedikit haba pada tapak dan Tumit Kaki.

KURANGKAN “STRESS” PADA KAKI
Pesakit dinasihatkan agar kurangkan aktiviti ataupun cuba mencari solusi lain untuk tidak membebankan Tumit Kaki anda antaranya;

• Mengelakkan aktiviti yang menggunakan atau membebankan tapak kaki anda
• Kurangkan berat badan
• Lapik kusyen lembut pada Tumit Kaki
• Sarungkan sliper lembut ketika di rumah

KURANGKAN KERADANGAN
Penggunaan ais pada tapak kaki antara kaedah yg mungkin membantu.

Ubat tahan sakit jenis nSAIDs juga mampu membantu pada peringkat awal Sakit Tumit terutama apabila aktiviti regangan sudah bermula.

Jika perlu, dapatkan nasihat doktor.

SUNTIKAN STEROID
Jika masih lagi terasa sakit, anda boleh cuba suntikan steroid pada tapak kaki untuk kurangkan keradangan pada Tumit Kaki.

Tetapi anda perlu tahu yang suntikan ini punya komplikasi yang boleh menyebabkan ‘fat pad atrophy’, penyebab pada Sakit Tumit menjadi lebih teruk.

Selain dari langkah pencegahan atau anda sedang dalam sesi rawatan, anda boleh juga mencuba LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA yang bersifat losyen serbaguna, penyelesaian pada masalah kesakitan antaranya sakit pada Tumit Kaki.

Tidak melibatkan kos yang mahal atau penggunaan yang sukar, hanya praktikkan sapu secara konsisten untuk kesan yang melegakan dan memuaskan.

Penggunaan yang kami syorkan tidak hanya terhad ketika Tumit anda sakit malah di galakkan sapu setiap pagi selepas mandi dan waktu malam sebelum tidur agar sakit Tumit ini tidak kerap berulang.

Bagusnya Losyen Mustajab Kuning ini tidak hanya pada sejenis kesakitan sahaja malah merangkumi sakit pada keseluruhan Badan, Sendi, Otot, Tapak Kaki, Senggugut, Gout, Angin dalam badan, Kembung Perut terutama di kalangan kanak kanak.

Dari sudut kecantikan juga ada manafaatnya, anda yang sedang malu pada Perut Buncit atau Boroi, nah Losyen Mustajab Kuning ini akan sama membantu Kempiskan Perut anda.

Sakit Tumit ini masih boleh sembuh dengan usaha bersama penggunaan Losyen Mustajab Pati Halia yang konsisten akan memberi impak yang terbaik pada diri anda.

Jangan hanya berdiam diri menanggung kesakitan sedangkan anda sendiri mampu merubahnya.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB!

Fungsi Dan Kegunaan Losyen
Antara kegunaan Losyen Mustajab Pati Halia adalah mengurangkan perut buncit dan membuang angin dalam badan. Sapuan yang kerap di kawasan bermasalah seperti selepas mandi dan sebelum tidur dapat mengurangkan masalah tersebut, selain membantu mengurangkan selulit. Salah satu punca perut buncit adalah disebabkan oleh angin, dan Losyen Mustajab Pati Halia dapat membantu masalah tersebut. Gunakan secara konsisten dan dibantu dengan senaman ringan serta pemakaian bengkung, anda pasti mendapat kesan yang optimum.

Selain itu, Losyen Mustajab Pati Halia juga digunakan untuk mengurangkan sakit-sakit sendi dan otot, lenguh-lenguh pinggang, kesakitan akibat gout serta lemah-lemah badan. Urut perlahan-lahan di tempat yang sakit dan dapatkan rehat secukupnya.

Membantu Masalah Wanita
Masalah senggugut yang sering dihadapi oleh kalangan wanita juga boleh dikurangkan dengan menggunakan Losyen Mustajab Pati Halia. Rasa hangat dapat memberikan kelegaan pada tempat sakit dan perlahan-lahan sakit tersebut akan berkurangan.

Losyen Mustajab Pati Halia keluaran Dunia Herbs terbukti mempunyai banyak kelebihan serta kegunaannya. Ianya mudah dibawa kemana sahaja dan sesuai untuk pelbagai lapisan masyarakat (Tidak sesuai untuk bayi).

Harga : SM RM23.00 / SS RM26.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply