Senarai Ikan Yang Boleh Dimakan Saat Berpantang

Sering terlintas di fikiran anda yang hidangan berpantang ini terdiri dari makanan yang tidak sedap.

Sangkaan anda itu silap sedangkan makanan berpantang juga sebenarnya menyelerakan cuma anda yang sedang berpantang perlu menggelak dari makanan yang boleh menyebabkan gatal, yang sejuk, yang tajam, yang berangin, yang berbisa dan yang berminyak.

Jenis makanan ini di khuatiri boleh menjejaskan luka bersalin serta kesihatan dalaman wanita.

Perkara yang perlu di titikberatkan adalah memastikan makanan yang di hidang berkhasiat dan mampu membantu memulihkan kesihatan, mengembalikan tenaga serta menjayakan susu ibu.

Biasanya makanan yang di masak atau di hidangkan ketika berpantang adalah ikan yang merupakan antara protein yang sangat baik untuk kesihatan tubuh badan anda.

Cuma anda perlu berhati hati, tidak semua ikan boleh anda makan.

Silap pilih nanti boleh terkena alahan. Di sini kami kongsikan beberapa jenis ikan bersama cara masakan bagi memudahkan wanita berpantang.

IKAN HARUAN
Ikan Haruan ini sangat popular dan menjadi pilihan hidangan sepanjang tempoh berpantang malah ikan ini dipercayai mengandungi khasiat dan zat yang membantu menyembuhkan luka dalaman juga luaran.

Rasa isinya yang sedap lemak lemak manis.

Sesuai di masak sup ikan haruan atau ikan haruan bakar. Jangan sesekali di goreng ikan ini.

IKAN JENAHAK
Ikan Jenahak ini hidup di paya bakau, muara dan air tawar.

Tidak mudah untuk dapatkan ikan ini, sebab itulah harganya agak mahal berbanding ikan ikan yang lain.

Sesuai di masak sup ikan.

IKAN TENGGIRI
Ikan Tenggiri ini berkhasiat memberi tenaga dan zat kepada anda yang sedang menyusukan bayi.

Ikan ini sesuai di masak singgang.

IKAN KERISI
Ikan Kerisi ini mempunyai khasiat membantu menyembuhkan luka dalaman tetapi ianya tidak sehebat ikan haruan di mana kesannya hanya sekejap sahaja tetapi jika hari hari makan ikan haruan pun boleh jadi jemu juga.

Apa kata anda ubah selera kepada ikan kerisi pula.

Sesuai di panggang kosong atau memadai di sapu dengan garam dan kunyit sahaja.

IKAN SELAR
Isi ikan Selar ini rasanya manis dan sesuai sangat untuk wanita berpantang.

Walau bagaimana pun, ikan selar terdiri dari dua jenis iaitu ikan selar kuning dan ikan selar tanpa garisan kuning pada badannya.

Yang boleh anda makan adalah ikan selar tanpa garisan kuning pada badannya.

Yang ikan selar kuning tidak di benarkan kerana ianya akan mendatangkan bisa pada badan yang mempunyai luka dalaman. Sesuai di bakar. Elakkan di goreng kerana bimbang memberi kesan buruk pada luka bersalin.

IKAN MERAH
Rupa ikan merah seakan ikan kerisi tetapi yang membezakan dua jenis ikan ini adalah harganya, ikan merah lebih mahal berbanding ikan kerisi kerana saiz dan sukar untuk dapatkan ikan merah ini.

Sesuai di masak stim atau sup ikan merah.

Hidangan berpantang perlukan lebih halia kerana bahan ini membantu mempercepatkan proses pemulihan bahagian dalaman.

IKAN SENANGIN
Ikan senangin tidak banyak beza dengan ikan selar.

Sesuai untuk di bakar atau jika anda lebih suka hidangan yang berkuah, anda boleh cuba masak singgang.

Cara masakan saat berpantang nampaknya lebih sihat seperti bakar, rebus dan kukus.

Kaedah ini bukan hanya bagus untuk kesihatan malah kecantikan pada tubuh badan anda.

Selepas fasa bersalin, setiap wanita pastinya mengidamkan potongan tubuh badan seperti sebelum hamil.

Memahani keinginan anda, kami formulakan LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA DAN LIMAU NIPIS khas untuk wanita selepas bersalin dan berpantang.

Fungsi utama Losyen Mustajab Hijau ini untuk membantu Pembakaran Lemak dengan kaedah penggunaan yang amat mudah, hanya sapu sapu jer pada bahagian badan yang ‘Gemuk Lemak’ antaranya Lengan Tangan, Belakang Badan, Perut, Pinggang, Pinggul, Paha dan Betis.

Untuk kesan yang lebih cepat kami galakkan anda menggunakan Losyen Mustajab Hijau ini bersama pemakaian Bengkung atau ‘Plastic Body Wrap’.

Malah anda boleh gunakan Losyen Mustajab Hijau ini ketika rawatan Berurut, Param, Pilis, Tapel, Bertangas dan Mandi Herba / Wap.

Pastinya anda tidak hanya terganggu dengan tubuh badan yg ‘kembang’ tetapi juga ngeri dengan Kesan Rekahan (‘Stretch Mark’) yang kelihatan mengerutu pada kulit Perut.

Jangan putus asa, anda masih berpeluang mencantikkan kulit anda tanpa kesan rekahan ini dengan sapu sapu jer Losyen Mustajab Hijau.

Rajin rajin sapu, anda pasti akan nampak perubahannya.

Anda yang banyak Angin Jahat berkumpul dalam badan sehingga kembung perut, lenguh lenguh badan atau sakit pingang, sapu sapu jer Losyen Mustajab yang sama untuk membantu anda lega dari kesakitan sekaligus membantu Buang Angin dalam badan.

Jangan lupa sapu pada bahagian Betis, Tumit dan Tapak Kaki sebelum sarung stoking agar kaki anda tidak kesejukan atau kekejangan.

Fasa berpantang bukan sesuatu hal yang melecehkan sehingga buat anda mahu mengelat.

Dengan penggunaan Losyen Mustajab Pati Halia dan Limau Nipis rawatan berpantang anda lebih memudahkan terutamanya untuk anda yang berpantang sendiri.

Konsisten dengan rutin rawatan berpantang, memilih makanan yang berkhasiat di sertakan dengan produk berpantang yang bagus, ianya sudah cukup membantu memulihkan kesihatan juga membantu tubuh badan yang kembang kembali Langsing dan Ramping walaupun sudah beberapa kali bersalin.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB!

Kegunaan Wanita Selepas Bersalin
Sangat sinonim untuk kegunaan wanita selepas bersalin, Losyen Mustajab Pati Halia Limau Nipis yang menggunakan ramuan utama pati limau nipis dan pati halia mempunyai pelbagai kegunaan hanya di dalam satu produk sahaja.

Limau nipis biasa digunakan oleh wanita-wanita selepas bersalin semasa dalam pantang sebagai salah satu bahan untuk mengempiskan perut dan menyegarkan badan yang lesu serta keletihan selepas melahirkan. Kebiasaan digunakan semasa memakai bengkung atau dicampurkan di dalam air mandian ketika berpantang.

Berpantang Secara Moden
Sesuai dengan arus kemodenan dan masih mengamalkan petua-petua tradisional, Losyen Mustajab Pati Halia Limau Nipis memudahkan ibu-ibu untuk mengempiskan perut dengan hanya sapuan losyen di perut ditambah dengan sedikit urutan dan memakai bengkung untuk mendapatkan kesan yang paling optimum. Ianya dapat menjimatkan masa dan memudahkan ibu-ibu untuk mengurus diri sewaktu berpantang terutama ibu-ibu yang berpantang sendiri. Ianya tidak berminyak dan mudah menyerap, itulah antara kelebihan losyen ini.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

Beli Online : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply