Selulit Memang Sulit!!

“BERAT badan dah lebih ni. Adoiiii,” keluh Meera. Dia selidik bahagian perut yang mula mengembang. Kelihatan perut mula naik apabila menggelembir di semua bahagian. Meera mula tidak puas hati.

Dia berazam untuk berdiet dan mula menjalankan aktiviti senaman atau jogging. Sebelum itu dia bertemu pakar kesihatan untum mengukur indeks jisim (BMI) yang sesuai dengan ketinggian, berat badan dan usia.

Pakar memberikan cadangan agar dia menurunkan sehingga 10 kilogram demi mendapatkan susuk badan ideal. Untuk itu dia harus bekerja keras. Dia cuba juga untuk mengambil kelas zumba sebagaimana dicadangkan rakan-rakan sebaya.

Baginya, biarlah dia melakukannya secara berterusan dengan penuh disiplin. Langkah seterusnya, dia bertemu produk keluaran Dunia Herbs (DH) iaitu krim halia yang boleh diperoleh dalam pelbagai kategori sama ada rumusan biasa atau ekstra panas atau dirumus bersama lemon (limau). Selain itu, Meera melakukannya dengan disiplin dan berkala.

Yang terpenting, dia harus mengurangkan makanan berminyak dan mengelak maakan berlemak. Dalam tiga minggu, kesannya amat ketara.

selulit

Mengapa Terjadi Selulit?
– Selulit (kumpulan lemak) atau ‘strecth mark’ mudah terjadi di lengan, perut, punggung dan paha serta dada. Terjadi pengumpulan toksid hingga musnahkan struktur kolagen dan elastin pada kuli

– Pada bahagian punggung, perut atau paha terdapat kean calar atau garis pecah sebagai tanda dan meresahkan wanita yang prihatin pada kecantika atau kesihatan.

– Selulit terjadi bila pertambahan berat badan dan fungsi metabolik seperti makan dalam jumlah yang banyak, kurang bersenam, hormon tiroid yang tidak aktif, terlebih kalori dan pelbagai.

– Perubahan hormon estrogen, pengambilan kafein berlebihan, banyak dan duduk lama di kerusi.

– Pengambilan lebihan makanan seprti gula, mentega dan lemak haiwan dikenal pasti srbagai punca.

Cara-cara Hilangkan Selulit
– Guna bahan semula jadi seperti hampas kopi dengan menyapukannya pada bahagian tubuh yang terdapat selulit.

– Amalkan makan sayur-sayuran seperti lobak merah, kubis, sawi bunga, kailan, daun seleri.

Wortel
Sayuran yang identik dengan kelinci ini ternyata juga bisa menghilangkan sesulit pada tubuh. Menghilangkan selulit dengan menggunakan wortel pun cukup mudah, anda hanya perlu menghaluskan wortel kemudian campur dengan sedikit madu lalu oleskan pada bagian tubuh yang berselulit. Diamkan selama setengah jam lalu bilas. Pemakaian secara teratur bisa membantu menghilangkan stretchmark dengan cepat.

– Daun lidah buaya mengandungi Vitamin E yang sangat baik untuk kulit, salah satunya baik untuk menghilangkan selulit dengan menyapu lendir lidah buaya secara rutin setiap hari.

– Bagi menghilangkan ‘stretch mark’, sapukan minyak zaitun yang kaya akan Vitamin E dan Vitamin C yang baik untuk kulit.

– Cuka epal baik untuk kesihatan dan sesuai untuk mereka yang inginkan berat badan ideal.

10 Jenis Makanan Penyebab Selulit
– Jenis-jenis atau bahan coklat
– Daging
– Mayonis
– Gula-gula
– Garam
– Lemak daging
– Pisang
– Minuman beralkohol
– Produk berasaskan tepung

Elak makanan terlalu berlemak. Kurangkan makanan yang menggunakan gula, lemak dan manis. Jangan kerap makan makanan segera dan juga masakan yang bergoreng. Lepas makan terus sapu produk losyen Halia keluaran Dunia Herbs
losyen mustajab

Shares

Leave a Reply