Punca Sakit Pinggang

sakit pinggang

sakit pinggang
sakit pinggang

Sakit Pinggang biasa berlaku pada semua golongan, tidak memilih faktor umur.

Simpton ini bukanlah petanda pada penyakit serius antaranya arthritis atau tulang retak tetapi ianya sangat menyakitkan dan jika dibiar mampu menganggu pergerakkan badan sehingga tergendala rutin harian anda.

Sakit Pinggang mungkin dianggap masalah ringan dan kelihatan mudah tetapi tidak semudah yang disangka.

Tahap mana pun sakit yang anda alami, ianya perlu di kenal pasti puncanya untuk memudahkan anda merawatnya.

PUNCA SAKIT PINGGANG
Terdapat beberapa penyebab atau punca wujudnya Sakit Pinggang.

Ada kemungkinan di sebabkan oleh masalah pada bahagian tulang, otot, organ organ pada bahagian Pinggang, kecederaan atau ada kaitan dengan saraf.

Beberapa punca lain yang kami kongsikan moga bermanafaat;

ADA GANGGUAN MEKANIKAL PADA STRUKTUR FUNGSI TULANG BELAKANG
Tilam tempat anda tidur atau berbaring harus beri sokongan padu pada belakang badan anda bermakna tiada ruang kosong antara tilam dan badan ketika berbaring.

Kebanyakkan orang lebih suka pada tilam separa keras atau sepenuhnya keras dengan beranggapan bahawa bantal yang lembut bisa mengikut bentuk badan.

Sekiranya ketika baring lalu menjadi tenggelam, mungkin sudah masanya untuk di ganti pada tilam yang baru agar membantu melegakan sakit belakang selepas bangun pagi.

POSTUR BADAN
Postur badan yang baik penting untuk kesihatan.

Ada beberapa jenis postur badan yang kerap menjadi punca pada masalah Sakit Belakang antaranya sering membongkok.

Sepatutnya pusat garisan telinga harus berada di atas garisan bahu dan bahu pula harus selari dengan pinggul seterusnya pinggul pula perlu berada pada garisan pergelangan kaki.

Membongkok ke hadapan atau menurunkan bahu semasa duduk menghadap komputer atau telefon akan lebih cenderung pada kekejangan otot sekaligus memberi tekanan pada saraf belakang leher.

MALAS ATAU KURANG BERSENAM
Bermalasan atau tidak aktif boleh mengakibatkan peningkatan berat badan dan gejala Sakit Belakang.

Sedangkan saat anda aktif atau rajin bersenam ini akan memberi tenaga otot yang diperlukan untuk menyokong tulang belakang agar kesakitan dapat dielakkan.

Kurang aktif atau bersenam adalah penyebab pada kelenturan dan sendi ikut menurun sehingga otot mudah cedera kerana gerakan yang sederhana.

KASUT TUMIT TINGGI
Bertumit tinggi bukan pilihan terbaik bagi golongan wanita.

Beri impak tidak baik pada bahagian belakang badan anda.

Ini kerana keadaan tulang belakang yang normal di bahagian pinggang mempunyai lengkungan ke depan cuma apabila lengkungan ke depan tersebut berlebihan sehingga menimbulkan gejala Sakit Pinggang.

Malah sepasang kasut yang lusuh juga antara penyebab sakit belakang jika terus disarung.

Jadi sentiasa pasti mengganti kasut lama pada yang baru.

Kasut tanpa sokongan lengkungan tapak kaki yang betul mampu menjejaskan corak langkah dan akan menimbulkan masalah.

PENYAKIT
Ada kemungkinan pengaruh dari penyakit yang menyebabkan Sakit Pinggang seperti gangguan buah pinggang, penyakit jantung, penyakit tulang atau gangguan metabolik.

MEROKOK
Merokok bahaya untuk kesihatan.

Terkesan pada jantung dan paru paru juga merosakkan sel sel pada seluruh badan oksigen di mana otot menjadi lemah dan akhirnya mengakibatkan Sakit Belakang.

Menurut kajian, penyelidik mendapati mereka yang merokok mempunyai tiga kali peluang untuk menghidap Sakit Belakang.

Punca Sakit Pinggang atau Belakang ini jika dapat anda atasi akan membantu melegakan atau Sakit Pinggang anda tidak berulang.

Anda boleh menjadi lebih kreatif dengan menggunakan LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA dengan rumusan Pati Halia yang umumnya sudah tahu yang Halia adalah sejenis rempah berakar dengan rasa pedas yang memiliki sifat perubatan dan kaya dengan pelbagai manafaat kesihatan.

Kebaikan yang anda boleh perolehi dari Losyen Mustajab Pati Halia ini adalah membantu masalah Angin Dalam Badan, Sakit Sendi, Otot, Pinggang, Belakang Badan, Lenguh Badan, Senggugut, Gout, Kembung Perut dan Perut Buncit.

Berderet kebaikan Losyen Mustajab Kuning ini sebab itulah di gelar Losyen Mustajab Pelbagai Guna malah boleh di kongsi bersama ahli keluarga yang lain bermula dengan Ayah Ibu, Mertua, Suami Isteri, Abang, Kakak Adik dan Anak Kecil yang berusia lima tahun ke atas. Serbaguna sangat Losyen Mustajab Kuning ini.

Penggunaannya juga tidak merumitkan malah terlalu mudah, golongan tua juga mampu lakukan sendiri dengan hanya sapu secara membulat dan perlahan lahan pada bahagian badan yang kesakitan atau bermasalah.

Losyen Mustajab yang Mudah Meresap, Tidak Berlekit, Tidak Berminyak, Mesra Wudhu dan Solat.

Anda yang rajin berurut, boleh cadangkan Losyen Mustajab Kuning ini pada tukang urut untuk Urutan keseluruhan badan.

Jangan tunggu sakit baru nak sapu, amalkan sapu secara berterusan untuk kesan yang memuaskan.

Dengan menjauhkan diri dari punca Sakit Pinggang dan mengantikan dengan tabiat yang sihat bersama penggunaan Losyen Mustajab Pati Halia akan lebih terkesan pada kesihatan badan sekaligus tampil dengan lebih meyakinkan tanpa Perut Buncit dan Kesakitan.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB!

Fungsi Dan Kegunaan Losyen
Antara kegunaan Losyen Mustajab Pati Halia adalah mengurangkan perut buncit dan membuang angin dalam badan. Sapuan yang kerap di kawasan bermasalah seperti selepas mandi dan sebelum tidur dapat mengurangkan masalah tersebut, selain membantu mengurangkan selulit. Salah satu punca perut buncit adalah disebabkan oleh angin, dan Losyen Mustajab Pati Halia dapat membantu masalah tersebut. Gunakan secara konsisten dan dibantu dengan senaman ringan serta pemakaian bengkung, anda pasti mendapat kesan yang optimum.

Selain itu, Losyen Mustajab Pati Halia juga digunakan untuk mengurangkan sakit-sakit sendi dan otot, lenguh-lenguh pinggang, kesakitan akibat gout serta lemah-lemah badan. Urut perlahan-lahan di tempat yang sakit dan dapatkan rehat secukupnya.

Membantu Masalah Wanita
Masalah senggugut yang sering dihadapi oleh kalangan wanita juga boleh dikurangkan dengan menggunakan Losyen Mustajab Pati Halia. Rasa hangat dapat memberikan kelegaan pada tempat sakit dan perlahan-lahan sakit tersebut akan berkurangan.

Losyen Mustajab Pati Halia keluaran Dunia Herbs terbukti mempunyai banyak kelebihan serta kegunaannya. Ianya mudah dibawa kemana sahaja dan sesuai untuk pelbagai lapisan masyarakat (Tidak sesuai untuk bayi).

Harga : SM RM23.00 / SS RM26.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply