Punca Kejang Kaki Semasa Tidur

Kejang

Kejang
Kejang

Kejang Kaki atau di kalangan masyarakat Melayu di gelar simpul mengkarung atau simpul biawak boleh menyerang sesiapa sahaja terutama di saat anda sedang lena di ulit mimpi indah.

Tiba tiba anda boleh terjaga di sebabkan kesakitan, kejang, mengeras di bahagian betis, belakang paha dan tapak kaki.

Otot kaki berasa ketat dan tertarik seperti di ikat terlalu kuat dan ianya sangat sensitif dengan sentuhan atau gerakan.

Kejang Kaki semasa tidur di katakan lebih perit berbanding waktu anda berjaga kerana ianya berlaku ketika badan anda berada dalam keadaan tidak bersedia terutama pada waktu malam yang mana kaki anda dalam keadaan tidak aktif.

Biarpun masalah ini tidak kronik tetapi anda masih perlu tahu punca Kejang Kaki ini sekurang kurangnya mampu membantu agar kesakitan ini tidak kerap berulang.

PUNCA KEJANG KAKI

GAYA HIDUP MODEN
Menurut beberapa penyelidikan, gaya hidup moden masa kini dikalangan masyarakat hari ini yang kurang melakukan pergerakan badan atau kurang aktif.

Anda lebih banyak menghabiskan masa mengadap komputer dan telefon pintar.

POSISI TIDUR
Posisi anda tidur dalam keadaan kaki membengkok, bertindih atau hujung kaki ke depan sekaligus memendekkan otot kaki bahagian betis.

Apabila kaki anda pada keadaan tersebut dalam tempoh yang lama, tidak banyak pergerakan dan ini antara punca berlakunya Kejang Kaki.

PERUBAHAN CUACA
Berdasarkan kajian masalah Kejang ini kerap berlaku ketika cuaca panas.

Ini disebabkan gangguan pada bahagian saraf dan bukannya otot.

Pertumbuhan dan pembaikan saraf berlaku saat cuaca panas disebabkan oleh badan anda menerima lebih banyak vitamin D. Ini meningkatkan risiko Kekejangan Otot.

Namun Kejang Kaki ini turut terjadi di waktu sejuk yang mana pergerakan otot menjadi tidak sekata tetapi kekejangan ketika cuaca sejuk tiada kaitan dengan suhu, ianya lebih cenderung dengan tabiat anda sendiri yang tidur di bilik berhawa dingin tanpa selimut atau berstoking juga kaki terkena air sejuk dalam keadaan yang lama sehingga mengakibatkan Kejang Kaki ketika tidur.

MASALAH PEREDARAN DARAH
Sekiranya anda kerap mengalami Kejang Kaki ini, berkemungkinan ada sesuatu yang tidak kena pada sistem peredaran darah yang mana tidak berfungsi dengan lancar ke bahagian kaki.

Situasi ini akan mengakibatkan otot di Kaki Kejang secara tiba tiba.

KEKURANGAN NUTRISI
Kekurangan mineral seperti kalium, kalsium dan magnesium antara penyebab Kejang Kaki ketika anda tidur.

Individu yang mengeluarkan banyak peluh lebih cenderung pada kekurangan kalium dan magnesium dalam badan.

Tanpa mineral yang secukupnya akan sukar untuk melancarkan pengaliran darah sehingga mengakibatkan Kejang Kaki pada malam hari.

MENGHIDAP PENYAKIT
Ada kemungkinan anda mengidap penyakit diabetes dan masalah buah pinggang.

Penghidap penyakit ini biasanya akan mengalami Kejang Kaki lebih kerap.

Pesakit perlu mohon bantuan secepat mungkin daripada orang sekeliling agar dapat bantu meregangkan semula Kaki yang Kejang itu.

Sekiranya kerap atau berlaku pada tempoh yang lama, anda perlukan rawatan segera.

DEHIDRASI
Ketika cecair tidak mencukupi atau kehilangan cecair dalam badan, anda akan berada pada keadaan dehidrasi dan ini akan mempengaruhi pengaliran darah juga sistem sarat pusat.

Akibatnya Kaki akan kerap Kejang terutama apabila anda kurang minum air kosong.

FAKTOR USIA
Berdasarkan kajian, anda yang berusia 50 tahun dan ke atas, antara golongan yang sering di serang Kejang Kaki ini.

Seramai 61% wanita yang mengalaminya namun golongan lelaki juga tidak terkecuali dari terkena serangan Kejang Kaki ini.

Meskipun ada banyak faktor berlakunya Kejang Kaki semasa tidur ini, anda masih punya kaedah yang lain untuk redakan Kejang Kaki ini dengan LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA dengan rumusan Pati Halia yang berfungsi cukup baik untuk redakan Kejang Kaki yang mana kaedah penggunaannya sangat mudah, hanya perlu sapu pada lapisan kulit bahagian otot yang kerap di serang Kekejangan.

Sebagai langkah pencegahan, anda di syorkan sapu Losyen Mustajab ini secara berterusan selepas mandi pagi dan malam.

Khasiat Losyen Mustajab Pati Halia ini turut membantu meredakan Lenguh Badan, Sakit Sendi, Sakit Pinggang, Sakit Belakang Badan, Pinggul, Paha, Lutut, Betis dan Gout.

Pada anda yang tidak susut Angin dalam Badan, boleh dibantu dengan Losyen Mustajab yang sama untuk Buang Angin Jahat dalam badan yang sering mengakibatkan Kembung Perut juga di kalangan kanak kanak yang berusia 5 tahun dan ke atas.

Untuk anak remaja dan wanita dewasa yang di landa Sakit Senggugut, disyorkan sapu Losyen Mustajab Kuning ini 5 hari sebelum hari haid pertama sehingga ke hari haid terakhir pada bahagian Ari Ari atau anggota badan yang rasa tidak selesa.

Tidak tertumpu pada Kesakitan sahaja malah Losyen Mustajab Kuning ini juga membantu kurangkan Perut Buncit anda yang tersimpan banyak Lemak Jahat.

Jika di lihat sifat serbaguna Losyen Mustajab Kuning ini yang sudah semestinya sesuai untuk kegunaan seisi keluarga dari golongan tua hingga golongan kanak kanak.

Pastikan setiap rumah memiliki Losyen Mustajab ini untuk keluarga tersayang terutama pada kesayangan anda yang sedang berhadapan dengan masalah Kejang Kaki.

Perihatin pada mereka, syorkan Losyen Mustajab Pati Halia ini untuk kelegaan yang sebenar.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB!

Fungsi Dan Kegunaan Losyen
Antara kegunaan Losyen Mustajab Pati Halia adalah mengurangkan perut buncit dan membuang angin dalam badan. Sapuan yang kerap di kawasan bermasalah seperti selepas mandi dan sebelum tidur dapat mengurangkan masalah tersebut, selain membantu mengurangkan selulit. Salah satu punca perut buncit adalah disebabkan oleh angin, dan Losyen Mustajab Pati Halia dapat membantu masalah tersebut. Gunakan secara konsisten dan dibantu dengan senaman ringan serta pemakaian bengkung, anda pasti mendapat kesan yang optimum.

Selain itu, Losyen Mustajab Pati Halia juga digunakan untuk mengurangkan sakit-sakit sendi dan otot, lenguh-lenguh pinggang, kesakitan akibat gout serta lemah-lemah badan. Urut perlahan-lahan di tempat yang sakit dan dapatkan rehat secukupnya.

Membantu Masalah Wanita
Masalah senggugut yang sering dihadapi oleh kalangan wanita juga boleh dikurangkan dengan menggunakan Losyen Mustajab Pati Halia. Rasa hangat dapat memberikan kelegaan pada tempat sakit dan perlahan-lahan sakit tersebut akan berkurangan.

Losyen Mustajab Pati Halia keluaran Dunia Herbs terbukti mempunyai banyak kelebihan serta kegunaannya. Ianya mudah dibawa kemana sahaja dan sesuai untuk pelbagai lapisan masyarakat (Tidak sesuai untuk bayi).

Harga : SM RM23.00 / SS RM26.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply