Petua Merawat Darah Tinggi

Assalamualaikum… Semua Pembaca..

Pada entri kali ini, Tok Aki ingin berkongsi petua untuk merawat penyakit lebih berat.. Jika sebelum ini, Tok Aki kongsikan petua dan tips untuk penyakit ringan. Namun kali ini kita akan beralih kepada topik dan penyakit yang sering kali dihadappi oleh ramai rakyat di negara ini.

Darah tinggi atau hipertensi sangat dikenali sebagai ‘pembunuh senyap’ di mana sering menyerang kita tanpa mengira usia muda atau tua… Penyakit berbahaya ini dapat tanpa diduga dan tanpa simptom namun jika tidak dirawat dengan cepat dan berkesan ia akan membawa risiko kepada penyakit lain seperti serangan jantung, strok, buah pinggang dan demensia.

darah tinggi

Kebiasaan, Darah Tinggi adalah sinonim dengan pelbagai faktor termasuk sejarah keluarga, umur, etnik dan gaya hidup kita seharian.

Walaupun sejarah keluarga kita menunjukkan tiada ahli keluarga menghidap Darah Tinggi, ia bukan jaminan untuk kita terlepas daripada penyakit merbahaya yang boleh membawa maut itu.

Justeru, Tok Aki suka berpesan kepada semua agar membuat pemeriksaan untuk menentukan paras darah kita. Tekanan darah sihat adalah pada 120/80 mm Hg atau lebih rendah, manakala paras 140/90 mm Hg adalah penunjuk aras bahawa kita mengalami tekanan Darah Tinggi.

Jika pemeriksaan tekanan darah kita menunjukkan paras 120/90 mm Hg, Tok Aki hara panda bersedia untuk pelbagai kemungkinan, namun kita seharusnya mengatasi masalah ini dengan petua dan cara tertentu. Tidak semestinya dengan pengambilan ubat moden.

Jika kurang gemar membuat pemeriksaan disebabkan jadual harian padat, Tok Aki ingin kongsikan tanda-tanda penyakit Darah Tinggi.

  1. Kerap rasa pening dan sakit kepala terutama ketika bangun tidur
  2. Berdengung pada telinga
  3. Penglihatan terganggu

Sehubungan itu, pada entri kali ini, Tok Aki ingin berkongsi Petua Untuk Merawat Darah Tinggi secara tradisional

Petua 1: Buah Mahkota Dewa

Ia adalah sejenis tanaman yang mampu membesar dengan baik dalam iklim Tropika. Mentua Tok Aki sebenarnya gemar menanam Pokok Mahkota Dewa untuk tujuan perubatan terutama mengatasi masalah tekanan Darah Tinggi.

Untuk mendapatkan buah Mahkota Dewa mungkin agak sukar jika anda berada di bandar, namun ia mungkin lebih senang di kampung.

Bagi merawat penyakit Darah Tinggi, Tok Aki ingin kongsikan khasiat Mahkota Dewa yang memiliki kadar antioksidan yang sangat tinggi.

Caranya mudah saja, dengan menghiris buah Mahkota Dewa secara halus dan rebusnya bersama air sehingga mendidih. Jadikannya sebagai rutin dengan meminumnya sebanyak 2 kali sehari. Ia sangat bagus untuk menurunkan tekanan Darah Tinggi.

Petua 2: Bulu Jagung

Cara penyediaannya juga mudah iaitu merebus bulu jagung dengan air sehingga mendidih, kemudian amalkan meminumnya 2 kali sehari. Insya-Allah ia dapat menurunkan tekanan Darah Tinggi.

Petua 3:  Daun Pegaga dan Kelapa Muda

Tok Aki jamin ramai yang pernah mencuba jus pegaga, sama ada beli yang sudah siap atau sediakan sendiri. Ia bagus untuk menurunkan tekanan darah.

Untuk petua menggunakan Kelapa Muda, ia mungkin sedikit pelik tetapi itu bukannya penyebab untuk kita tidak mencubanya. Ambil air Kelapa Muda dan campurkan dengan kopi dan garam. Kacau hingga sebati dan minumnya untuk 2 kali seminggu.

Tok Aki gemar mencuba petua-petua tradisional untuk merawat pelbagai penyakit. Bukan Tok Aki tidak yakin dengan ubat moden. Namun petua turun-temurun seharusnya diamalkan untuk kita mengetahui perbezaannya.

Dalam banyak-banyak ubat atau suplimen moden, Tok Aki amat teruja dengan produk Dunia Herbs iaitu Jus Mustajab GOLD, iaitu jus kesihatan untuk merawat pelbagai penyakit kronik.

jus-mustajab-gold-slide

Tok Aki ingin kongsikan fungsi kebaikan Jus Mustajab GOLD antaranya mengawal atau menurunkan Darah Tinggi; Melawan pertumbuhan sel Kanser; Menurun kolestrol dalam darah; Merawat Kencing Manis; Membuang toksin dalam badan; Melancarkan aliran darah; Melindungi kesihatan jantung; Merawat Gout; dan Menjaga Buah Pinggang.

Harganya tidak mahal untuk merawat pelbagai penyakit iaitu RM128 sebotol (SM) dan RM138 (SS).

Selamat mencuba petua yang Tok Aki kongsikan dan JANGAN LUPA!!! DAPATKAN JUS MUSTAJAB GOLD. Jadikan ia satu keperluan di rumah anda….

Sekian..

Shares

Leave a Reply