Perkara Wajib Tahu Sebelum Bersenam

bersenam
bersenam

Rutin Bersenam hakikatnya aktiviti riadah yang amat digalakkan, antara syarat yang paling tepat untuk berterusan sihat, aktif, ‘fit’ dan berstamina terutama apabila usia semakin bertambah.

Dalam keterujaan anda mahu bersenam, ada sesetengah individu tidak ambil endah tip tip penting sebelum dan selepas Bersenam. Jika anda anggap perkara ini remeh, ini bermakna masa Bersenam anda lebih kepada usaha yang sia sia dan buang masa.

Apabila perjalanan Bersenam anda tidak membuahkan hasil yang diidamkan, anda patut sudah mula berfikir apakah yang sedang anda lakukan ini betul atau salah.

Mustahak untuk anda ambil tahu dan perbaiki kesilapan sebelum Bersenam agar diri anda kekal pada kesihatan tahap yang memuaskan dan tidak memudaratkan diri.

Mulakan dengan Perkara Wajib Sebelum Bersenam agar anda tidak ulang kesilapan yang sama pada sesi Senaman seterusnya.

Perkara pertama, sediakan minuman yang secukupnya untuk sebelum, semasa dan selepas Bersenam agar anda kekal hidrasi. Jangan pula minum terlalu banyak, ini akan menyebabkan kekejangan berlaku dan mengugat prestasi senaman anda. Elakkan juga air sejuk atau terlalu manis kerana ianya tidak bagus untuk sistem tubuh badan.

PERLU PELAJARI DAN FAHAM AKAN ASAS BERSENAM
Anda perlu tahu apa tujuan asal anda Bersenam agar dapat membantu anda memperolehi hasil yang lebih efektif tanpa buang masa. Senaman untuk setiap bahagian otot berbeza beza antara setiap satu.

PILIH WAKTU BERSENAM YANG SESUAI
Anda patut ada jadual waktu yang konsisten untuk Bersenam. Soal waktu ini masih memainkan peranan besar untuk tingkatkan prestasi Senaman anda.

Bayangkan jika anda tidak mengikut jadual Bersenam yang telah ditetapkan, ada kemungkinan anda akan kurang produktif dan displin juga akan menganggu jadual aktiviti harian anda yang lain.

ELAKKAN BERSENAM DENGAN PERUT KOSONG
Sangkaan anda silap jika sengaja dibiarkan perut kosong semata mata mahu melihat hasil yang lebih cepat. Anda perlukan makanan sebelum dan selepas Bersenam kerana tubuh badan anda perlukan bahan bakar untuk dapatkan hasil maksimum daripada Senaman anda.

LAKUKAN AKTIVITI PEMANAS BADAN
Sesi pemanasan badan perlu di mulakan sekurang kurangnya 5 minit sebelum anda bersenam. Bermula dari bahagian kepala sehingga ke hujung kaki. Tujuannya untuk meregangkan otot otot badan dengan lebih teratur dan tidak terkejut sebelum teruskan dengan aktiviti yang lebih berat. Kecederaan pada otot juga dapat dielakkan.

LAKUKAN PELBAGAI JENIS SENAMAN
Adalah lebih baik Bersenam lebih dari satu jenis senaman. Gabungan beberapa jenis senaman mampu membantu proses pembakaran lemak yang maksimum. Minda dan otot otot anda akan bosan jika hanya melakukan senaman yang sama setiap hari.

Boleh mulakan dengan senaman ringan sebelum beralih pada senaman yang lebih berat. Contohnya, dulukan dengan mengangkat ‘dumbbell’ kemudian berlari di ‘treadmill’.

ELAKKAN ‘OVERTRAINING’
Bersenam secara berterusan selama 7 hari seminggu dengan pelbagai jenis senaman berat tanpa berehat hanya akan memudaratkan diri anda.

Berilah peluang dan masa untuk diri anda berehat agar tubuh badan anda pulih sepenuhnya. Sekurang kurangnya rehatlah sehari dua dalam tempoh seminggu untuk anda benar benar sihat.

Ada seperkara lagi yang anda perlukan sebelum sesi Senaman. Super duper Losyen Mustajab Super Hot dengan formula dari bahan utamanya Pati Halia Tulin bersama Lada Banggala (Capsicum) dengan kepanasan yang tinggi.

Losyen Mustajab Super Hot ini antara barangan penting yang harus tersimpan dalam bag sukan anda. Losyen Mustajab Merah ini sangat anda perlukan sebelum mulakan aktiviti pemanasan badan.

Luangkan hanya beberapa minit sahaja untuk anda sapu pada bahagian Tengkuk, Belakang Badan, Lengan Tangan, Pinggang, Peha, Betis sehingga ke Tapak Kaki untuk melindungi diri anda dari masalah Kekejangan Otot, Sakit Sendi dan Lenguh Lenguh Badan.

Dengan bantuan Losyen Mustajab Merah ini, anda tidak lagi merunggut kesakitan atau rasa tidak selesa. Anda sudah boleh merehatkan diri dengan tidur yang cukup lena.

Mahukan ‘extra ordinary’, anda boleh sapukan Losyen Mustajab Merah ini pada bahagian Perut dan Pinggul yang menampakkan Lemak di depan belakang kiri kanan tubuh badan anda.

Sapu Losyen Mustajab Merah ini untuk cuci bersih lemak yang hodoh nampaknya sehingga tubuh badan anda meramping.

Ketahuilah, Losyen Mustajab kami yang mudah meresap, tiada kesan berminyak dan mesra solat selalu bersedia untuk anda Bersenam dengan lebih bersemangat lagi.

Sudah terbukti Bersenam ini adalah penawar untuk merawat, mengawal dan menguruskan penyakit sekaligus menyumbang pada susuk tubuh yang menawan, namun dalam keghairahan anda Bersenam, pastikan anda tidak melakukan kesilapan agar tidak bercanggah dengan tujuan asal anda Bersenam.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB

Pembakar Lemak Yang Degil
Sesuai dengan kepanasan yang lebih tinggi dari losyen-losyen yang lain, Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot boleh membantu mengurangkan kesan selulit yang degil dan tebal serta membantu mendapatkan pinggang yang ramping dan potongan badan yang ideal. Untuk mendapatkan kesan yang lebih optimum, gunakan bersama bengkung dan nantikan hasilnya yang sangat memuaskan.

Memberikan Kelegaan Pada Otot Dan Sendi
Kesakitan pada sendi serta kekejangan otot selepas melakukan sukan lasak seringkali menjadi masalah utama kepada penggemar aktiviti seperti ini. Namun kini, ia mampu dikurangkan dengan menyapu Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Rasa hangat yang berpanjangan, menambahkan keselesaan pada pengguna dan mengurangkan kesan sakit akibat aktiviti lasak.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply