Penyebab Sakit Tengkuk

Sakit Tengkuk

Sakit Tengkuk
Sakit Tengkuk

Sakit Tengkuk bukan sakit yang luarbiasa malah sudah kerap dialami oleh kebanyakkan orang terutama di kalangan mereka yang berusia lebih daripada 50 tahun.

Kesakitan menyerang di mana sahaja di bahagian Tengkuk, dari bahagian bawah kepala sehingga ke bahagian bahu dan boleh merebak ke bahagian belakang atau lengan.

Situasi ini akan menghadkan pergerakan kepala dan Tengkuk anda.

Perlu anda tahu yang bahagian Tengkuk terlibat dalam banyak pergerakan malah menyokong berat kepala.

Bahagian ini juga kurang di lindungi berbanding bahagian tulang belakang yang lain, ini sebenarnya lebih mendedahkan bahagian Tengkuk pada kecederaan atau gangguan lain yang boleh mengakibatkan rasa sakit yang menyeksakan pergerakan.

Contohnya ketika bangun waktu pagi, tiba tiba Tengkuk anda berpusing pada satu sisi sahaja dan sukar untuk bergerak.

Ada antaranya, mengalami kesakitan ini hanya sementara sahaja dan akan beransur hilang perlahan lahan tanpa perlu diagnosis atau rawatan perubatan untuk redakan kesakitan tersebut tetapi masih ada yang sebaliknya, perlu rujuk pada pihak doktor atau pakar fisioterapi untuk proses pemulihan.

Ada lagi sebab sebab lain yang anda perlu tahu mengapa bahagian Tengkuk anda sakit;

POSISI TIDUR
Ramai yang mengalami sakit Tengkuk ini berpunca dari posisi tidur yang salah atau tersilap apabila bergerak.

Berkemungkinan penggunaan bantal dalam keadaan terlalu tinggi atau terlalu rendah. Maka, anda perlu pastikan kedudukan katil, bantal dan tidur anda perlu betul.

Pastikan juga tilam cukup padat untuk menyokong badan dan gunakan bantal Tengkuk atau kedudukan bantal dalam keadaan sederhana tinggi agar dapat merehatkan tulang dan otot Tengkuk.

Elakkan dari posisi tidur meniarap, kepala membengkok ke belakang atau ke tepi.

TERLALU LAMA MENUNDUK
Bagi anda yang berada di persekitaran tempat kerja, tempat belajar atau kerap melayan gadget, perlu lebih berhati hati kerana saat ini Tengkuk anda condong ke hadapan mengakibatkan otot Tengkuk tegang sehingga terasa sakit.

Pastikan postur badan dan kedudukan meja anda di selaraskan dengan pandang mata.

Sebaiknya rehatkan otot Tengkuk anda seketika setiap satu jam dengan berjalan jalan & lakukan juga pergerakan Tengkuk secara pelahan.

TEKANAN
Tidak di nafikan bahawa tekanan mampu memberi kesan pada kesakitan fizikal tubuh badan anda termasuklah bahagian Tengkuk yang menyebab Tengkuk mengeras atau tegang.

Sebaiknya anda perlu ambil langkah untuk kurangkan tekanan antaranya dengan cara mendengar muzik irama perlahan, mengamalkan meditasi, daftar ke kelas yoga, bercuti atau mengisi masa dengan hobi yang mendamaikan.

HIMPITAN SARAF TENGKUK
Kesakitan ini sering di alami oleh golongan tua apabila berkemungkinan anda mengalami masalah cakera tergelincir pada Tengkuk.

Apabila saraf di himpit dengan cakera yang tergelincir, saraf akan memberi reaksi sakit seperti menyucuk, kebas, panas, kejang pada peringkat awal.

Biasanya kesakitan ini turut di rasai pada keseluruhan tangan sehingga ke jari.

KESAKITAN SENDI TENGKUK
Kesakitan pada sendi juga merupakan antara penyebab pada sakitnya Tengkuk anda. Menurut pakar, kebanyakkan kes sendi ini di sebabkan oleh ‘osteoartritis’.

Keadaan sakit ini akan bertambah seiring dengan pertambahan usia dan menyebabkan kualiti tulang rawan semakin merosot dan pembentukan taji tulang terjadi.

Taji tulang adalah yang akan menyebabkan pergerakan sendi Leher sehingga timbul rasa sakit.

BEBAN ‘NGE-GYM’
Meletakkan beban yang terlampau berat ketika bersenam di gym juga boleh menjadi penyebab pada kesakitan Tengkuk.

Biasanya pada akhir latihan, Tengkuk anda anda terasa tegang di sebab beban yang berat semasa latihan.

Supaya tisu di sekeliling ligamen Leher tetap terjaga, anda perlu bijak memilih beban yang sepatutnya di angkat.

Tiada istilah ‘makin berat anda semakin kuat’.

BAG TANGAN
Kebanyakkan wanita tidar sedar atau pura pura tidak tahu bahawa menjinjing bag yang beratnya berlebihan mampu menjejaskan otot bahu dan Tengkuk yang mana terpaksa berkerja lebih keras lagi.

Keadaan ini akan menyebabkan otot menegang dan ini akan menyeksa Tengkuk, bahu sehingga ke seluruhan bahagian belakang tubuh badan anda.

KECEDERAAN
Jika anda pernah mengalami kecederaan pada Tengkuk, ini juga bisa menimbulkan kesakitan.

Contohnya kesakitan akibat dari kemalangan, memandu, bersukan, pukulan atau hentakkan kuat pada muka dan kepala sehingga mencederakan urat atau ligamen Leher.

Kesakitan Tengkuk ini boleh di legakan dengan memilih atau mencuba kaedah berurut.

Sebaiknya urutan ini di sertakan dengan penggunaan produk yang khusus untuk melegakan sakit Sendi, Otot dan Lenguh Badan.

Anda boleh guna pakai LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA dengan ramuan Pati Halia Tulin yang mana umum telah tahu akan kebaikan dan khasiat Halia itu sendiri.

Secara ringkasnya, penggunaan Losyen Mustajab Kuning ini amat mudah dengan hanya Sapu Sapu pada bahagian Leher yang sedang di serang kesakitan.

Fungsi kebaikan Losyen Mustajab Kuning sangat meluas khasiatnya, tidak tertumpa pada kesakitan Sendi, Otot atau Lenguh lenguh Badan sahaja malah anda boleh panjangkan khasiatnya saat Kembung Perut di kalangan dewasa juga kanak kanak, sakit Senggugut, Pinggang, Lutut, Gout dan buang Angin Jahat dalam Badan.

Sedang anda melegakan kesakitan, Losyen Mustajab yang sama boleh juga membantu anda yang bermasalah pada bentuk fizikal yang mana di serang Lemak berlebihan terutama di bahagian Perut sehingga perut membuncit, Pinggang berlipat, Peha bergeser & Betis besar.

Tiada siapa yang mampu membantu melainkan atas usaha anda sendiri.

Pastikan anda konsisten di sertakan dengan Losyen Mustajab Pati Halia yang tidak akan mengecewakan.

Tidak perlu dua atau tiga macam produk, cukup hanya Sapu Sapu Losyen Mustajab Kuning ini secara konsisten di awal pagi selepas mandi dan malam hari sebelum anda lena untuk legakan kesakitan yang sedang anda hidap dan kesannya berganda apabila Lemak yang berlebihan tersimpan dalam tubuh badan anda akan turut di buang.

Penggunaan secara konsisten akan menghasilkan kesan yang optimum.

Losyen Mustajab tanpa kesan melekit, berminyak, mesra wudhu dan solat, losyen serbaguna untuk anda dan keluarga tersayang.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB!

Fungsi Dan Kegunaan Losyen
Antara kegunaan Losyen Mustajab Pati Halia adalah mengurangkan perut buncit dan membuang angin dalam badan. Sapuan yang kerap di kawasan bermasalah seperti selepas mandi dan sebelum tidur dapat mengurangkan masalah tersebut, selain membantu mengurangkan selulit. Salah satu punca perut buncit adalah disebabkan oleh angin, dan Losyen Mustajab Pati Halia dapat membantu masalah tersebut. Gunakan secara konsisten dan dibantu dengan senaman ringan serta pemakaian bengkung, anda pasti mendapat kesan yang optimum.

Selain itu, Losyen Mustajab Pati Halia juga digunakan untuk mengurangkan sakit-sakit sendi dan otot, lenguh-lenguh pinggang, kesakitan akibat gout serta lemah-lemah badan. Urut perlahan-lahan di tempat yang sakit dan dapatkan rehat secukupnya.

Membantu Masalah Wanita
Masalah senggugut yang sering dihadapi oleh kalangan wanita juga boleh dikurangkan dengan menggunakan Losyen Mustajab Pati Halia. Rasa hangat dapat memberikan kelegaan pada tempat sakit dan perlahan-lahan sakit tersebut akan berkurangan.

Losyen Mustajab Pati Halia keluaran Dunia Herbs terbukti mempunyai banyak kelebihan serta kegunaannya. Ianya mudah dibawa kemana sahaja dan sesuai untuk pelbagai lapisan masyarakat (Tidak sesuai untuk bayi).

Harga : SM RM23.00 / SS RM26.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply