Panduan Senaman Untuk Warga Emas

Panduan Senaman

Panduan Senaman
Panduan Senaman

Dalam proses penuaan, sistem tubuh badan akan berisiko untuk diserang penyakit seperti jantung, darah tinggi, diabetis dan lain lain lagi kerana daya ketahanan tubuh badan mula merosot.

Golongan ini juga akan mengalami kekurangan zat makanan, kegemukan, peningkatan aras gula dalam darah, tekanan darah dan gangguan aras lemak darah.

Jadi apakan tindakan anda untuk menghadapi situasi ini bagi menjamin keperluan dan tahap kesihatan warga emas ini terjamin dan diberi keutamaan?

Selain dari perlu mengubah pemakanan mengikut sukatan makanan harian, warga emas masih memerlukan senaman atau aktiviti fizikal malah lebih lagi dari golongan muda untuk menikmati kehidupan yang lebih berkualiti seperti berbasikal, tai chi, berjalan samada ke masjid, kedai, pasar atau berkebun tetapi cuma intensiti untuk seseorang individu berbeza disebabkan kekuatan fizikal yang berbeza.

Bersenamlah setiap hari sekurang kurangnya 3 kali seminggu selama 30 minit setiap sesi untuk membantu proses pembakaran lemak, menguatkan otot serta meningkatkan kesihatan jantung.

Sebaiknya sebelum warga emas ini bersenam, ada beberapa tip untuk kami kongsikan sebelum anda memilih tahap senaman yang sesuai dengan diri anda;

• Bersenam dengan cara yang betul. Penting untuk lakukan pemanasan badan sebelum mula bersenam dan penyejukan badan selepas aktiviti anda antaranya regangan otot.

• Jadikan senaman sebagai hobi. Jika anda berminat bermain tenis atau golf maka anda digalakkan menyertai mana mana kelab. Antara cara untuk anda memilih jenis senaman yang sesuai, meminta pendapat atau pandangan seorang pakar kecergasan dalam merangka jadual latihan yang mana akan membantu mengekalkan kesihatan yang lebih baik dengan bimbangan profesional.

• Ramai warga emas tidak berminat dengan latihan senaman tetapi untuk menikmati kehidupan yang sihat terutama saat anda bersara, anda perlu tegas dan displin untuk melakukan senaman. Mulakan dengan langkah demi langkah, dari bilangan nombor yang paling kecil seperti berjalan perlahan disekitar perumahan anda atau berjalan membeli belah. Kemudian beransur ansur kukuhkan intensiti anda.

• Membuat pemeriksaan fizikal dan tahap kesihatan anda seperti tekanan darah, kolestrol dan keupayaan jantung supaya mudah untuk membuat pemilihan senaman yang sesuai untuk anda.

• Menyediakan jadual kecergasan berkaitan dengan aktiviti senaman harian termasuk kemajuan yang telah anda capai. Sebaik sahaja anda mula dengan latihan, setiap keputusan hendaklah direkodkan. Contoh, rekod berapa kali ‘sit-up’ yang anda boleh lakukan setiap hari pada jadual log kecergasan anda. Rekod ini akan meningkatkan keyakinan diri anda dan merancang untuk melaksanakan latihan yang seterusnya.

• Selepas anda bersara, tubuh badan anda tidak secergas tubuh badan ketika usia anda 20an tetapi itu bukan alasan untuk anda tidak bersenam. Anda harus tahu, tidak perlu untuk anda kekalkan tahap kecergasan sama seperti golongan atau atlet muda. Cukup sekadar melakukan senaman mengikut keupayaan dan kemampuan diri anda.

• Sarung pakaian yang sesuai dan selesa untuk bersenam. Sebaiknya memilih pakaian dari jenis kapas yang mudah menyerap peluh.

• Cubalah bersenam bersama ahli keluarga atau kawan kawan anda. Kongsikan jadual log kecergasan anda untuk dapatkan sokongan dan galakkan yang positif dari mereka. Dengan cara ini anda akan lebih bersemangat dan tidak mudah jemu untuk terus bersenam.

Golongan warga emas juga tidak terkecuali malah lebih berisiko dari sebarang kecederaan atau kesakitan ketika bersenam.

Ini antara punca mereka sering mengelak dari terlibat dengan senaman sedangkan sudah tersedia LOSYEN MUSTAJAB SUPER HOT yang laris di pasaran untuk melindungi warga emas ini dari kecederaan dan kesakitan semasa bersenam atau ‘workout’.

Rumusan Pati Halia Tulin bersama Capsicum untuk memberi tahap kepanasan yang mampu bertahan pada jangkamasa yang lama untuk membantu mengelak dari Kekejangan Otot, Sakit Sendi juga Sakit sakit Keseluruhan Badan sewaktu anda bersenam atau bersukan.

Sebelum bermulanya sesi pemanasan badan, sapukan dahulu Losyen Mustajab Merah ini pada bahagian badan yang kerap terlibat dengan pergerakan antaranya di bahagian Bahu, Lengan Tangan, Pergelangan Tangan, Belakang Badan, Perut, Pinggang, Pinggul, Paha, Betis, Tumit dan Tapak Kaki.

Malah tahap kepanasan Losyen Mustajab Merah ini memberi impak Pembakaran Lemak yang lebih efektif pada yang rajin bersenam.

Warga emas juga harus mengawal berat badan ini bukan untuk kecantikan malah lebih kepada kepentingan kesihatan bermakna Lemak yang terkumpul dalam badan tidak harus diperap untuk mengelak dari diserang pelbagai penyakit maka penggunaan Losyen Mustajab Merah ini sangat disyorkan agar Lemak Jahat tersebut cair akibat sifat Panas Losyen Mustajab ini.

Mungkin ada segelintir warga emas terutama dari golongan wanita yang tidak selesa dengan Selulit dipermukaan kulit dilihat tidak rata dan berkedut kedut seperti kulit buah oren, masih boleh dirawat dengan penggunaan Losyen Mustajab yang sama.

Anda digalakkan menggunakan Losyen Mustajab Super Hot ini dengan konsisten untuk hasil yang memuaskan.

Kaedah penggunaan yang sangat mudah, jimat masa tanpa kos membebankan.

Sejenis Losyen yang Tidak Berminyak, Tidak Melekit malah Mudah Meresap pada kulit, Mesra Wudhu dan Solat.

Tidak pernah terlewat untuk anda golongan warga emas mengubah gaya hidup yang lebih sihat.

Banyak kajian saintifik yang mendapati bahawa individu yang aktif bergerak mampu mengelak dari pelbagai penyakit.

Yang penting rancang dan pilih senaman yang bersepadan dengan tahap kesihatan anda dan lengkapkan dengan penggunaan Losyen Mustajab Super Hot agar anda lebih bersemangat untuk teruskan rutin senaman yang lebih berkualiti.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB

Pembakar Lemak Yang Degil
Sesuai dengan kepanasan yang lebih tinggi dari losyen-losyen yang lain, Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot boleh membantu mengurangkan kesan selulit yang degil dan tebal serta membantu mendapatkan pinggang yang ramping dan potongan badan yang ideal. Untuk mendapatkan kesan yang lebih optimum, gunakan bersama bengkung dan nantikan hasilnya yang sangat memuaskan.

Memberikan Kelegaan Pada Otot Dan Sendi
Kesakitan pada sendi serta kekejangan otot selepas melakukan sukan lasak seringkali menjadi masalah utama kepada penggemar aktiviti seperti ini. Namun kini, ia mampu dikurangkan dengan menyapu Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Rasa hangat yang berpanjangan, menambahkan keselesaan pada pengguna dan mengurangkan kesan sakit akibat aktiviti lasak.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

Beli Online : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply