Mengapa Kejang Otot Selepas Bersenam

Kejang Otot

Kejang Otot
Kejang Otot

Bersenam ini sudah ketahui umum akan keberkesanan aktiviti ini pada kehidupan harian anda.

Suka atau tidak, anda seharusnya praktikkan aktiviti senaman ini agar anda sendiri dapat rasakan kesan pada tubuh badan anda.

Cuma bila jarang jarang bersenam, latihan ini akan mengakibatkan sakit otot, lenguh badan dan kejang terutama pada bahagian kaki jika anda memilih untuk berjoging, berlari, berzumba atau skipping.

Bila tiba malam hari mulalah mengomel rasa tidak selesa atau kesakitan selepas bersenam sambil mengurut kaki supaya dapat tidur dengan lena.

Anda mungkin tertanya tanya kenapa Kaki Kejang selepas bersenam.

Keadaan ini berlaku akibat pengecutan otot yang tidak terkawal atau mengecut secara tiba tiba juga menyebabkan otot tidak dapat berehat secara normal maka Kekejangan berlaku terutama pada anda yang baru berjinak jinak atau tiba tiba mahu bersenam. Otot anda terkejut!

FAKTOR LAIN PUNCA OTOT KEJANG AKIBAT DARI SENAMAN ANDA;

• Individu berumur lebih cenderung pada kesakitan ini disebabkan otot badan yang mula kendur dan mengecil. Anggota badan mudah letih semasa aktiviti fizikal.

• Atlet untuk acara jarak jauh mudah mengalami masalah ini terutama apabila cuaca panas. Kecederaan yang dialami semasa latihan diawal musim boleh juga menjadi punca.

• Dehidrasi akibat kurang minum air secukupnya dengan berpeluh yang berlebihan.

• Obesiti, otot yang terpaksa menampung berat badan berlebihan sering Kejang terutama pada bahagian kaki kerana kurang daya tahan otot untuk individu obesiti.

• Intensiti dan tempoh senaman berlebihan.

• Teknik regangan otot yang salah atau sambil lewa sebelum mulakan senaman.

CARA UNTUK CEGAH DARI KEKEJANGAN OTOT;

• Regangan dan pemanasan badan sebelum aktiviti senaman amat peting.

• Sewaktu bersenam cuba lakukan variasi dari segi gerakkan.

• Sediakan air juga ‘snek’ yang mengandungi karbohidrat dan elektrolit/garam galian yang mencukupi (Disyorkan kadar air yang hilang perlu diganti lebih kurang 1.5L setiap sejam aktiviti senaman anda bergantung pada kadar peluh anda, cuaca dan jenis senaman anda.

Formula mengantikan kadar air yang hilang ini digalakan untuk diguna pakai pada aktiviti yang lasak dan berdurasi lama antaranya bola sepak, bola keranjang, ragbi dan ‘treking’.

• Menurut kajian, minum minuman karbohidrat–elektrolit yang mengandungi atau ditambah garam galian 3.0g diminum sekaligus atau dalam tempoh 5 – 10 minit terbukti dapat mencegah Otot Kejang sekaligus mencegah dari kesakitan berulang kembali.

• Minum ‘perfomance drink’ untuk pastikan bendalir badan dan mineral seimbang.

• Pastikan badan anda cukup kalsium magnesium atau amalkan pengambilan ostematrix secara konsisten.

• Pengambilan vitamin E sehari sebiji digalakkan bagi membantu pengaliran darah dengan lebih baik dan bersifat anti inflammation (anti radang) yang baik untuk Kaki Kejang.

• Penting! Jangan lupa minum air secukupnya untuk kesihatan optimum.

APA SEHARUSNYA ANDA LAKUKAN SEMASA KEKEJANGAN OTOT SEWAKTU BERSENAM

• Berhenti dan berehat di tempat yang mempunyai pengaliran udara yang baik. Bawak bertenang, tarik nafas panjang dan hembus perlahan lahan.

• Minum air secukupnya tetapi elak dari minum air berkafein yang lebih merangsang anda buang air kecil. Digalakkan minum air yang tinggi elektrolit seperti ‘performance drink’.

• Letak ais yang dibalut pada Otot yang Kejang bagi membantu kurangkan intensiti sakit.

• Urutan ringan akan membantu kurangkan Kekejangan dengan sapuan minyak panas atau ubatan yang dikhaskan pada bahagian Otot yang Kejang.

• Jika Kekejangan Otot ini berlaku pada bahagian kaki maka legakan dengan kaedah duduk sambil luruskan kaki serta halakan jari kaki ke arah badan anda.

Lakukan secara berulang sehingga rasa lega dan di ikuti dengan urutan secara perlahan di tapak kaki membantu legakan Otot dan lancarkan aliran darah.

Kaedah urutan ketika Otot Kejang ini boleh dibantu dengan LOSYEN MUSTAJAB SUPER HOT yang handal mencegah dan merawat Kejang Otot, Sakit Sendi dan Lenguh Badan terutama selepas aktiviti senaman atau sukan anda.

Losyen Mustajab Merah ini yang padu dengan ramuan Pati Halia dan Capsicum untuk kepanasan yang bertahan pada jangka waktu yang lama.

Tip sihat dari kami agar anda gunakan Losyen Mustajab Merah ini sebaiknya sebelum anda mula dengan aktiviti senaman anda.

Mencegah itu adalah lebih baik dari mengubati maka sapu dahulu Losyen Mustajab Merah ini pada bahagian Otot yang kerap bekerja keras semasa anda bersenam antaranya di bahagian Lengan, Belakang Badan, Pinggang, Paha, Betis sehingga ke Tapak Kaki agar Kekejangan Otot, Sakit Sendi atau Lenguh Badan tidak berlaku di penghujung aktiviti anda.

Kelebihan pada Losyen Mustajab Merah ini tidak hanya membantu mencegah kesakitan sahaja malah setiap kali anda rajin sapu Losyen Mustajab ini ianya turut membantu Bakar Lemak terutama pada bahagian Perut juga bahagian badan yang lain yang mana sering menjadi tumpuan Lemak Jahat.

Semakin ligat pergerakan anda, kesan panasnya akan bertahan lebih lama diikuti dengan percikan peluh sihat.

Dalam masa yang sama masalah Selulit yang menganggu kulit anda dapat di kurangkan dengan penggunaan yang konsisten.

Penggunaan Losyen Mustajab Merah ini tidak terhad di saat anda bersenam malah anda boleh gunakan secara berterusan sebagai rutin harian pada setiap pagi dan malam anda.

Losyen Mustajab Merah ini sudah terkesan pada pengemar yang aktif bersenam.

Anda akan lebih berkobar kobar dengan aktiviti yang seterusnya kerana mampu terhindar dari kesakitan atau kecederaan.

Keletihan anda akan berbaloi apabila hasilnya buat anda kekal sihat sekaligus Langsing dan Ramping.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB

Pembakar Lemak Yang Degil
Sesuai dengan kepanasan yang lebih tinggi dari losyen-losyen yang lain, Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot boleh membantu mengurangkan kesan selulit yang degil dan tebal serta membantu mendapatkan pinggang yang ramping dan potongan badan yang ideal. Untuk mendapatkan kesan yang lebih optimum, gunakan bersama bengkung dan nantikan hasilnya yang sangat memuaskan.

Memberikan Kelegaan Pada Otot Dan Sendi
Kesakitan pada sendi serta kekejangan otot selepas melakukan sukan lasak seringkali menjadi masalah utama kepada penggemar aktiviti seperti ini. Namun kini, ia mampu dikurangkan dengan menyapu Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Rasa hangat yang berpanjangan, menambahkan keselesaan pada pengguna dan mengurangkan kesan sakit akibat aktiviti lasak.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply