Mengapa Anda Perlu Bermain Badminton

Badminton

Badminton
Badminton

Badminton merupakan sejenis sukan yang menggunakan raket dan bulu tangkis yang melibatkan 2 orang pemain bertentangan secara perseorangan atau 2 pasangan bertentangan secara beregu yang mana posisi pemain ialah bertentangan didalam sebuah gelanggang 4 segi yang dibahagi oleh jaring.

Mata kemenangan dikira melalui pukulan bulu tangkis yang dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan.

Sukan Badminton sememangnya sudah tidak asing lagi dinegara kita sejak dari zaman anak anak Sidek sehingga kezaman kegemilangan hero kebanggaan negara Datuk Lee Chong Wei.

Badminton menjadi sukan kegemaran ramai tidak mengira peringkat umur dan bangsa kerana ianya sukan yang mudah dipelajari dan seronok disamping membantu mengekalkan gaya hidup sihat.

Mari kami kongsikan kelebihan bermain sukan Badminton ini.

MENGURANGKAN TEKANAN DARAH DAN RISIKO SAKIT JANTUNG
Sukan ini membantu mengurangkan tekanan darah dan kadar nadi setiap minit.

Bermain secara konsisten membantu menguatkan otot jantung dan melancarkan pengaliran darah.

Pesakit jantung digalakkan bermain tetapi pastikan dibawah pengawasan doktor dengan kadar intensiti permainan yang haruslah direndahkan supaya tidak mendatangkan tekanan pada jantung.

MEMBINA OTOT
Badminton memerlukan anda berlari, melompat dan bergerak pantas yang mana membantu mempertingkatkan kelenturan badan dan ketangkasan.

Melibatkan otot kaki, punggung, lengan tangan, bahu, belakang badan dan perut.

Ia juga membantu membina kekuatan pada kaki dan lengan melalui pergerakan ‘explosive’ ketika melompat atau pukulan ‘smash’.

MENINGKATKAN ISIPADU TULANG
Tulang yang aktif akan membantu hasilkan lebih banyak sel tulang dan ini dapat mengurangkan risiko osteoperosis.

Sukan ini juga mampu membantu pesakit osteoperosis dengan menghasilkan sel sel tulang baru.

MENGURANGKAN KOLESTROL
Bermain Badminton membantu mengurangkan kadar LDL (lemak jahat) dan meningkatkan HDL (lemak baik) disamping mengurangkan kadar kolestrol.

AKTIVITI SOSIAL
Sukan ini sangat sesuai dijadikan aktiviti mingguan yang boleh merapatkan silaturahim dikalangan keluarga, teman teman juga dapat berjumpa kenalan baru.

Berpeluang melakukan kebajikan dengan menganjurkan pertandingan amal.

MENINGKATKAN KESIHATAN METAL
Selain kebaikan dari segi fizikal, Badminton juga membantu badan untuk menghadapan dengan tekanan.

Ianya membantu seseorang individu dengan mengurangkan simptom kemurungan, mudah berdebar dan lain lain.

Perasaan anda akan menjadi lebih positif, kuat semangat dan bermotivasi sekaligus membantu anda lari dari masalah harian buat seketika.

MENGURANGKAN RISIKO DIABETES
Menurut CDC (Centre for Disease Control and Prevention), 1/3 kanak kanak yang lahir pada abad 21 akan menghidapi diabetis jenis II.

Dengan bersenam ianya dapat membantu mengurangkan jumlah gula dalam darah sekaligus membantu mengurangkan risiko diabetis sehingga 58 peratus.

MEMBERIKAN RASA KESERONOKAN
Sukan ini akan buat anda ketagih.

Dengan mempelajari teknik teknik baru dalam permainan ini, ia akan membantu anda berasa lebih teruja dan seronok untuk bermain lagi walaupun anda kalah.

MEMBENTUK POTONGAN BADAN
Sukan ini memerlukan banyak pergerakan seperti berlari dan melompat yang dapat meningkatkan lagi ketangkasan dan flesibiliti badan anda.

Ia dapat menguatkan bahagian kaki dan tangan anda.

Keseimbangan badan juga akan meningkat dan otot anda akan bergerak lalu memberi impak pada bentuk badan anda.

MENGURANGKAN BERAT BADAN
Sukan Badminton dikatakan membantu pembakaran kalori yang paling banyak sehingga 450 kalori berbanding bila anda berlari, menyelam atau bermain bola sepak.

Lemak dalam badan juga turut dibakar dan ini membantu anda mencapai berat badan yang ideal disamping penjagaan pemakanan.

Laporan dari Yayasan Jantung Inggeris bahawa seorang lelaki berusia 50 tahun dengan berat 70 kilogram berjaya membakar 350 kalori dalam masa 1 jam bermain Badminton.

Jika dilihat pada aksi pemain Badminton, hampir keseluruhan otot badan terlibat dengan pergerakkan ini menunjukkan pemain berisiko tinggi pada sebarang kesakitan atau kecederaan.

Oleh itu sudah pastinya anda perlukan pelindungan agar dijauhkan dari kesakitan atau kecederaan maka kami syorkan LOSYEN MUSTAJAB SUPER HOT yang diformula khas dari ramuan Pati Halia dan Capsicum untuk membantu mencegah diri anda dari Kekejangan Otot, Sakit Sendi atau Lenguh Lenguh Badan.

Sebelum anda mula dengan sesi pemanasan badan (‘warm up’) manjakan dulu keseluruhan badan anda dengan Losyen Mustajab Merah ini.

Tahap kepanasannya bertahan pada jangka waktu yang lebih lama turut membantu Pembakaran Lemak Berlebihan di bahagian Lengan Tangan, Belakang Badan, Perut, Pinggang, Pinggul, Paha dan Betis bagi mendapatkan bentuk badan yang ideal.

Losyen Mustajab Merah ini juga berfungsi membantu mencantikkan lapisan kulit anda dari Kesan Selulit.

Rawat Selulit anda dengan kaedah yang sama, sapu Losyen Mustajab Merah ini pada lapisan kulit anda.

Penggunaan yang berterusan disarankan untuk kesan yang lebih memuaskan.

Bagusnya Losyen Mustajab ini, ianya Tidak Melekit, Tidak Berminyak, Mudah Meresap dan boleh dibawa Solat.

Produk yang mendapat Kelulusan KKM dan Halal. Boleh digunakan tanpa was was.

Mengamalkan gaya hidup yang sihat dari segi penjagaan pemakanan dan aktiviti senaman, penggunaan produk Losyen Mustajab Super Hot yang terbukti bagus juga sangat membantu dan tidak kurang pentingnya.

Sukan Badminton ini bukan sekadar hobi anda tetapi ianya memberi impak yang baik pada kesihatan dan mencantikkan keseluruhan badan anda.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB

Pembakar Lemak Yang Degil
Sesuai dengan kepanasan yang lebih tinggi dari losyen-losyen yang lain, Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot boleh membantu mengurangkan kesan selulit yang degil dan tebal serta membantu mendapatkan pinggang yang ramping dan potongan badan yang ideal. Untuk mendapatkan kesan yang lebih optimum, gunakan bersama bengkung dan nantikan hasilnya yang sangat memuaskan.

Memberikan Kelegaan Pada Otot Dan Sendi
Kesakitan pada sendi serta kekejangan otot selepas melakukan sukan lasak seringkali menjadi masalah utama kepada penggemar aktiviti seperti ini. Namun kini, ia mampu dikurangkan dengan menyapu Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Rasa hangat yang berpanjangan, menambahkan keselesaan pada pengguna dan mengurangkan kesan sakit akibat aktiviti lasak.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

Beli Online : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply