Manfaat Mendaki (Hiking) Yang Sangat Bagus

mendaki
mendaki

Aktiviti Mendaki (Hiking) yang sedang ‘trending’ bukan sesuatu yang pelik malah ramai di kalangan muda mudi yang sudah mula menunjukkan minat.

Persekitaran bukit dan gunung yang sebelum ini di lihat sepi kini sudah di banjiri ramai pengunjung terutama golongan pencinta alam seawal pagi lagi semata mata memenuhi hobi Mendaki (Hiking) mereka sambil menyaksikan fenomena terbit matahari.

Meskipun aktiviti Mendaki ini amat melelahkan dan berisiko tinggi untuk cedera tetapi tiada siapa yang mampu menghalang minat mereka malah lebih berkobar kobar untuk meneruskan hobi ini yang sudah jelas menawarkan faedah yang luar biasa bagi kesihatan fizikal dan mental sambil menikmati keindahan alam semulajadi ciptaan Allah ini.

Pada anda yang mula berminat untuk menceburi aktviti lasak ini, ada sedikit ilmu yang ingin kami kongsikan dari segi rohani dan jasmani.

BENTUK BADAN YANG IDEAL
Bukan hanya berlari malah dengan Mendaki juga boleh membakar kalori yang banyak.

Mendaki selama 1 jam sahaja sudah mampu membakar lebih dari 500 kalori.

Otot otot kaki dan otot gluteus akan menjadi kuat. Mereka yang rajin Mendaki memiliki kaki yang kuat dan pinggul yang anjal.

MENGUJI KEKUATAN ANDA
Pendaki akan berdepan dengan risiko bahaya antaranya kekejangan otot, tanah runtuh dan licin sehingga tergelicir tetapi ianya akan menguji kekuatan fizikal dan mental anda.

Ini akan membuatkan anda lebih kuat untuk menghadapi segala cabaran akan datang sekaligus menguji cara anda menangani masalah.

ANTARA LATIHAN CARDIO YANG TERBAIK
Mendaki (Hiking) antara 5 latihan cardio yang terbaik.

Sedang anda mendaki, jantung anda akan berkerja dengan lebih kuat untuk menyalurkan darah ke tubuh badan anda sehingga anda akan lebih cepat berpeluh dan membantu bakar lebih banyak kalori.

Jantung anda pasti akan lebih sihat jika anda selalu Mendaki.

MENCEGAH DIABETIS
Membantu anda untuk mengawal dan mencegah diabetis.

Kadar gula anda menurun ketika anda Mendaki dan melatih otot untuk mengubah glukosa di aliran darah menjadi ‘energi’.

TAHAP TEKANAN DARAH DAN KOLESTROL MENURUN
Amalkan aktiviti ini secara konsisten supaya membantu menurunkan tekanan darah dan kolestrol sekaligus anda berjaya mengurangkan penyakit bahaya seperti jantung, diabetis dan stroke.

TINGKATKAN KREATIVITI
Menurut kajian, jika anda menghabiskan masa di alam terbuka, ini mampu meningkatkan kemampuan mengatasi masalah sebanyak 50 peratus.

Ini mendorong anda lebih kreatif.

MENCEGAH PENYAKIT
Ada kajian menyatakan yang aktiviti Mendaki ini membantu anda melawan bahaya penyakit kanser dan kardiovaskular.

Setelah anda membaca beberapa kelebihan Mendaki dari segi Jasmani, kita sambung bacaan kelebihan dari segi Rohani pula;

• Mengecapi kebahagian dan kedamaian
• Terapi diri dengan menikmati alam semulajadi
• Terasa lebih insaf dan rendah diri
• Mengukuhkan ikatan hubungan ukhuwah dan kasih sayang sesama manusia
• Bangga dengan diri sendiri
• Semangat ingin tahu yang tinggi

Ada antara anda yang mungkin berminat tetapi bimbang jika berlakunya kecederaan yang akan mengakibatkan kesakitan sehingga terganggunya tugasan harian. Hindari kebimbangan anda dengan LOSYEN MUSTAJAB SUPER HOT dan ianya pelindung sepanjang anda mendaki.

Pertama anda perlu tahu akan Losyen Mustajab Merah ini telah kami formulakan dari Pati Halia Tulin dan Capsicum untuk Kepanasan yang maksima.

Penggunaan yang sungguh ringkas dan mudah, hanya perlu sapukan Losyen Mustajab ini pada bahagian Tengkuk, Lengan, Pinggang, Pinggul, Peha, Betis berakhir ke Tapak Kaki sebelum aktiviti anda bermula untuk elakkan dari sebarang Kekejangan Otot, Sakit Sendi, Sakit Badan atau Terseliuh saat anda Mendaki (Hiking) dan menuruni bukit atau gunung.

Sapukan sama pada bahagian Perut yang tersimpan Lemak tebal kerana dalam masa yang sama Lemak lemak yang sudah melekat pada kulit badan anda akan turut cair dek kepanasan dari Losyen Mustajab Merah ini.

Anda juga akan terhindar dari gigitan nyamuk kerana sang nyamuk tidak gemar pada bau Losyen Mustajab ini.

Tidak pernah ruginya jika anda berjinak jinak dengan aktiviti riadah Mendaki (Hiking) yang lasak ini cuma anda perlukan persiapan yang sempurna dari segi fizikal dan mental.

Bila sudah cukup ilmu di dada, semangat yang kental dan di temani produk istimewa Losyen Mustajab Super Hot sebagai pelindung anda dari kecederaan dan kesakitan yang tidak di jangka sepanjang pendakian, anda pasti akan sampai ke puncak dengan jayanya sambil tersenyum bangga tanpa rasa putus asa dan lebih teruja untuk Pendakian (Hiking) yang akan datang.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB

Pembakar Lemak Yang Degil
Sesuai dengan kepanasan yang lebih tinggi dari losyen-losyen yang lain, Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot boleh membantu mengurangkan kesan selulit yang degil dan tebal serta membantu mendapatkan pinggang yang ramping dan potongan badan yang ideal. Untuk mendapatkan kesan yang lebih optimum, gunakan bersama bengkung dan nantikan hasilnya yang sangat memuaskan.

Memberikan Kelegaan Pada Otot Dan Sendi
Kesakitan pada sendi serta kekejangan otot selepas melakukan sukan lasak seringkali menjadi masalah utama kepada penggemar aktiviti seperti ini. Namun kini, ia mampu dikurangkan dengan menyapu Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Rasa hangat yang berpanjangan, menambahkan keselesaan pada pengguna dan mengurangkan kesan sakit akibat aktiviti lasak.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply