Ketahui Kelebihan Berjalan Kaki

jalan kaki
jalan kaki

Berjalan kaki antara senaman yang paling mudah dan selamat untuk semua lapisan umur tanpa melibatkan biaya kos yang tinggi malah tiada waktu atau tempat yang terhad.

Boleh di lakukan pada bila bila masa dan di mana sahaja samada di pejabat, di surau, di komplek membeli belah juga di taman rekreasi.

Amalan Berjalan Kaki ini sudah bermula dari saat anda bangun tidur dan berhenti bila waktu tidur. Aktiviti fizikal ini lebih cenderung pada catatan rekod kesihatan yang baik.

Untuk mencapai faedah yang maksima, anda di galakkan berjalan sekurang kurangnya 10,000 langkah sehari.

Pernah suatu ketika di tahun 2009, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia telah melancarkan Kempen Berjalan 10,000 langkah antara usaha mengalakkan masyarakat kurang aktif menjadi lebih cergas dan sihat.

Anda perlu tahu akan teknik teknik Berjalan Kaki yang betul dan bagaimana untuk mulakan aktiviti ini agar anda mampu meraih tahap kesihatan yang lebih optimum;

• Pastikan postur badan yang baik. Biasakan diri Berjalan dengan tubuh yang tegak, luruskan bahagian belakang badan dan pandang ke hadapan,

• Pastikan tumit mencecah dahulu ke tanah sebelum bahagian tapak kaki yang lain. Mulakan dengan perlahan lahan bersama jarak yang pendek untuk peringkat permulaan,

• Hayunkan tangan. Ini akan beri lebih beri impak antaranya membantu bakar kalori dalam masa yang sama menguatkan otot otot di bahagian atas badan.

Aktiviti Berjalan ini tidak hanya berfaedah pada otot otot bahagian bawah sahaja malah otot otot di bahagian atas juga turut berkongsi faedah yang sama,

• Kawal pernafasan. Pastikan pernafasan sentiasa teratur semasa Berjalan. Jika nafas tercungap cungap, anda perlu ambil inisiatif untuk kurangkan kelajuan dan haruslah berhenti jika tidak mampu untuk teruskan,

• Untuk tambahkan lagi variasi semasa Berjalan, anda boleh tetapkan sasaran pada tempoh tertentu untuk tingkat dan kurangkan kelajuan,

• Sekiranya mampu, anda boleh gunakan ‘pedometer’ iaitu alat untuk mengukur langkah kaki anda yang di letakkan pada bahagian pinggang yang mana akan berfungsi mengira berapa langkah kaki anda pada setiap hari,

Sesudah anda benar benar faham akan teknik dan bagaimana harus anda mulakan aktiviti Berjalan Kaki ini, kita teliti pada faedah besar yang bakal anda miliki terutama pada kesihatan tubuh badan.

MEMBANTU KURANGKAN RISIKO SERANGAN JANTUNG
Untuk jantung berfungsi dengan baik, otot jantung memerlukan aliran darah yang lebih lancar agar boleh berfungsi normal untuk mengepam darah tanpa henti.

MEMBANTU KURANGKAN RISIKO DI SERANG STROKE
Satu kajian telah dilakukan kepada 70 ribu pesakit yang bekerja sambil berjalan selama 20 jam dalam seminggu, terbukti risiko di serang stroke menurun sehingga dua pertiga.

MEMBANTU BAKAR LEMAK
Metabolisme tubuh badan anda akan meningkat dengan bantuan Berjalan Kaki. Sejumlah kalori akan dapat di buang malah kalori yang tersimpan berlebihan juga turut sama terbakar.

MEMBANTU MENCEGAH OSTEOPOROSIS
Bukan sekadar otot otot badan anda menjadi sihat malah rangka atau tulang di dalam tubuh badan turut sihat lagi kuat.

Rutin pengambilan makanan tambahan vitamin D dan kalsium yang banyak tidak cukup untuk bantu cegah osteoporosis.

Sebaiknya tubuh badan anda perlu bergerak dan di galakkan Berjalan di bawah sinar matahari pagi selama lebih kurang 15 ke 20 minit.

MEMBANTU MENCEGAH KANSER
Jika anda rajin Berjalan, gejala kanser di katakan akan lenyap dengan sendirinya. Kanser yang di maksudkan adalah kanser usus besar.

Dengan pergerakan badan, mampu membantu melancarkan peristaltic usus dan proses pembuangan.

Kanser usus ini berpunca dari najis lama yang tersimpan dalam saluran pencernaan.

Ada juga kajian lain menyatakan yang Berjalan juga boleh bantu kurangkan risiko di serang kanser payudara.

ANDA AKAN LEBIH BAHAGIA
Cuba Berjalan sambil mendengar muzik kegemaran anda, situasi ini boleh melegakan tekanan dan keletihan pada minda anda.

Dalam masa yang sama, membantu merangsang penghasilan hormon endorphin yang membuatkan anda lebih sihat dan ceria. Risiko kemurungan juga dapat di kurangkan.

Berjalan pada petang hari akan membolehkan anda tidur dengan lebih lena lagi.

MEMBANTU MELANGSINGKAN BADAN
Berita baik pada anda yang sering kuartir dengan berat badan yang berlebihan.

Berat badan dan lemak yang tersimpan pada badan terutama di bahagian perut dan kaki mampu di kurangkan dengan anda Berjalan Kaki.

Sedang anda berpakat bersama keluarga atau teman teman untuk aktifkan diri dengan aktiviti Berjalan ini, kami mahu anda biasakan dahulu kulit anda dengan sapuan LOSYEN MUSTAJAB SUPER HOT.

Losyen Mustajab Merah ini anda perlukan untuk mencegah Kekejangan Otot, Sakit Sendi dan Lenguh lenguh Badan yang biasa menyerang selepas anda berhempas pulas dengan sebarang aktiviti yang memerlukan pergerakan.

Bahagian Tengkuk, Lengan Tangan, Pinggang, Pinggung, Peha, Betis sehingga ke Tapak Kaki perlu di sapu dengan Losyen Mustajab Merah ini sebelum sesi memanaskan badan.

Jangan lupa pada bahagian Perut di mana tersimpan banyak Lemak.

Semakin anda aktif bergerak, kepanasan Losyen Mustajab Merah dengan campuran Pati Halia Tulin bersama Capsicum ini akan menghangatkan Lemak lemak pada lapisan kulit tubuh badan anda.

Maksimumkan Berjalan Kaki sekurang kurangnya 3 kali seminggu selama 30 minit dan rancang bersama keluarga atau teman teman agar lebih menyeronokan dan elakkan kebosanan.

Siapa tahu percubaan Berjalan Kaki ini membuahkan hasil yang positif dan berjaya mencegah kegemukan yang semakin di pam pam. Kualiti kesihatan anda juga meningkat pada tahap optimum.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB

Pembakar Lemak Yang Degil
Sesuai dengan kepanasan yang lebih tinggi dari losyen-losyen yang lain, Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot boleh membantu mengurangkan kesan selulit yang degil dan tebal serta membantu mendapatkan pinggang yang ramping dan potongan badan yang ideal. Untuk mendapatkan kesan yang lebih optimum, gunakan bersama bengkung dan nantikan hasilnya yang sangat memuaskan.

Memberikan Kelegaan Pada Otot Dan Sendi
Kesakitan pada sendi serta kekejangan otot selepas melakukan sukan lasak seringkali menjadi masalah utama kepada penggemar aktiviti seperti ini. Namun kini, ia mampu dikurangkan dengan menyapu Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Rasa hangat yang berpanjangan, menambahkan keselesaan pada pengguna dan mengurangkan kesan sakit akibat aktiviti lasak.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply