Kesan Jika Tidak Bersenam

senaman

senaman

Antara cara untuk menjaga kesihatan, meningkatkan dan mengekalkan kecergasan fizikal adalah dengan Bersenam.

Senaman adalah pergerakan badan yang di lakukan secara berulang kali dengan terancang yang mana melibatkan penggunaan banyak tenaga.

Umumnya semua tahu akan pentingnya aktiviti Bersenam ini tetapi berapa ramaikah yang benar benar sedar dan memberi keutamaan untuk Bersenam.

Malah ramai yang mencipta pelbagai alasan sibuk dengan tugasan harian atau anak anak yang masih kecil sehingga sukar meluangkan masa untuk Bersenam.

Menurut pakar perubatan, aktiviti Senaman antara ubat yang bukan sahaja murah malah amat berkesan merawat dan mencegah dari di serang penyakit.

Tidak hairanlah jika anda yang tidak endah untuk Bersenam, mudah berdepan dengan pelbagai isu kesihatan.

Sebaiknya anda perlu peka akan simptom atau kesan daripada kegagalan fizikal anda bergerak dan anggaplah ini sebagai amaran untuk anda segerakan aktiviti Bersenam ini.

KELETIHAN
Anda akan sering keletihan walaupun sudah makan, minum dan berehat secukupnya.

Situasi ini bermakna badan anda sedang kelaparan dan perlukan pergerakan.

Kajian dari sebuah universiti telah mengesyorkan anda harus terlibat dengan latihan untuk 3 kali seminggu sekurang kurangnya 20 minit supaya aktiviti ini dapat meningkatkan lagi tenaga anda sehingga 20%.

SUKAR UNTUK TIDUR
Jika anda berdepan dengan masalah sukar untuk tidur, jangan pula merunggut sebaliknya mulakan aktiviti Bersenam dengan kadar segera kerana dengan Bersenam akan memberikan tidur yang berkualiti.

Bahkan anda akan mudah untuk tidur dan bangun dengan bertenaga.

Menurut kajian penyelidikan dari salah sebuah universiti mendapati mereka yang mengamalkan Senaman boleh tidur 1.25 jam lebih lama berbanding dengan mereka yang tidak terlibat langsung dalam aktiviti fizikal.

MUDAH DI SERANG PENYAKIT
Ada kajian yang menghubungkan aktiviti Senaman harian ini pada sistem ketahanan badan.

Menurut pakar kecergasan, seseorang individu itu perlu meningkatkan aktiviti fizikal untuk merangsang tisu otot bagi meningkatkan ketahanan badan.

Tubuh yang sakit adalah isyarat pada seseorang individu untuk lebih aktif secara fizikal.

KERAP LAPAR
Ramai yang beranggapan, apabila jarang bergerak menjadikan seseorang individu itu tidak perlukan tenaga yang banyak sekaligus akan mengurangkan keperluan untuk anda makan tetapi hal yang sebenarnya apabila badan anda kurang bergerak, rasa lapar berlaku dalam situasi tersembunyi.

Tubuh yang lesu atau kurang bermaya dan kurang bergerak menjadi penyebab pada pengeluaran hormon ghrelin yang berlebihan dan ini akan memaksa anda makan berlebihan sepanjang hari.

TUBUH BADAN KAKU DAN KERAS
Mungkin ada antara anda yang pernah berasa kaku dan keras terutama di sekitar belakang badan, bahu dan pinggang.

Ini bermakna badan anda perlukan pergerakkan kerana apabila kurang bergerak ini adalah penyebab otot dan sendi anda menjadi kaku.

Pada peringat awal anda bersenam, akan terasa sakit, ini di sebabkan otot dan sendi anda baru sahaja menyesuaikan diri dengan gerakan fizikal.

PROSES PENCERNAAN
Masalah sembelit juga di katakan berpunca dari kurangnya anda bersenam.

Aktiviti ini penting untuk merangsang usus dan mengepam sistem pencernaan dalam badan sehingga lebihan di keluarkan sekaligus mencegah dari sembelit.

KETIDAK SEIMBANGAN PERASAAN
Wanita sering di kaitkan dengan ‘mood swing’ terutama sebelum fasa haid tetapi situasi ini jarang berlaku di kalangan mereka yang aktif bersenam.

Ini menunjukkan ketidak seimbangan perasaan yang di pengaruhi hormon mampu diperbaiki.

Dengan Bersenam juga membantu mengurangkan kemurungan dan mengawal emosi yang melampau.

Jika anda berada pada situasi sedih, marah, ketakutan dan tidak tahu apa puncanya, kurang bersenam mungkin jawapannya.

Ketahuilah yang anda sepatutnya memberi keutamaan untuk Bersenam.

Tiada istilah memenatkan atau malas demi kesihatan dan kecergasan badan anda.

Untuk pengemar aktiviti Bersenam ini, kami ada LOSYEN MUSTAJAB SUPER HOT yang di formulakan dari Pati Halia Tulin dan Capsicum untuk kepanasan yang bertahan pada jangkasama yang lama.

Losyen Mustajab Merah ini lebih efektif pada yang gemar Bersenam atau bersukan.

Penggunaan yang kami galakkan adalah sebelum anda mula dengan sesi memanaskan badan atau ‘warm up’.

Mulakan dengan sapuan membulat di sekitar Perut, Lengan, Pinggang, Pinggul, Peha dan Betis agar Kekejangan Otot, Sakit Sendi dan Lenguh Lenguh Badan tidak menyerang anda di penghujung aktiviti ini.

Dalam masa yang sama, kepanasan Losyen Mustajab Merah ini turut membantu mencairkan Lemak berlebihan yang sudah tersimpan lama dalam badan anda.

Semakin banyak pergerakan fizikal anda, kepanasannya akan bertahan lebih lama sehingga lenjun dengan peluh.

Fungsi Losyen Mustajab Merah ini tidak hanya menghapuskan lemak sahaja malah masalah Selulit yang kurang di senangi oleh kaum wanita juga akan turut di rawat.

Untuk impak yang lebih optimum, anda di syor amalkan kaedah sapu ini setiap hari secara konsisten.

Cubalah sedaya upaya curi masa untuk Bersenam.

Masih belum terlewat untuk anda bertindak merubah pada gaya hidup yang lebih sihat dengan penampilan yang lebih menyakinkan dengan bantuan Losyen Mustajab Super Hot, losyen panas pilihan ramai masa kini.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB

Pembakar Lemak Yang Degil
Sesuai dengan kepanasan yang lebih tinggi dari losyen-losyen yang lain, Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot boleh membantu mengurangkan kesan selulit yang degil dan tebal serta membantu mendapatkan pinggang yang ramping dan potongan badan yang ideal. Untuk mendapatkan kesan yang lebih optimum, gunakan bersama bengkung dan nantikan hasilnya yang sangat memuaskan.

Memberikan Kelegaan Pada Otot Dan Sendi
Kesakitan pada sendi serta kekejangan otot selepas melakukan sukan lasak seringkali menjadi masalah utama kepada penggemar aktiviti seperti ini. Namun kini, ia mampu dikurangkan dengan menyapu Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Rasa hangat yang berpanjangan, menambahkan keselesaan pada pengguna dan mengurangkan kesan sakit akibat aktiviti lasak.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply