Kesakitan Pada Tengkuk Anda

kesakitan

kesakitan
Kesakitan

Sakit di sekitar Tengkuk antara sakit yang biasa dan paling umum khususnya di kalangan mereka yang sibuk atau saat anda bangun dari tidur.

Mungkin anda antara yang kerap mengeluh apabila berdepan dengan sakit ini, hanya Allah sahaja yang tahu akan sakitnya.

Cuba berpusing ke kiri, ke kanan, ke atas atau ke bawah, serba tak kena di buatnya sehinggakan emosi dan tugasan harian turut terganggu.

Ramai yang beranggapan kesakitan ini boleh lega dengan sendirinya tanpa sebarang rawatan tetapi anda silap.

Masih penting untuk anda beri perhatian terhadap kesakitan Tengkuk ini sebelum ianya lebih memudaratkan.

Sebelum anda ke rawatan yang selanjutnya, cuba semak apakah punca sakit pada Tengkuk anda ini,

• Anda membongkok ke hadapan atau ke bawah terlalu lama saat bekerja,

• Anda duduk pada posisi membongkok di kerusi,

• Anda batuk atau bersin dengan membongkokkan badan,

• Anda berdiri terlalu lama,

• Anda meneruskan perjalanan yang jauh sehingga mengabaikan saat untuk berehat,

• Anda menggunakan bantal yang kurang sesuai,

• Anda membawa beban berat yang tidak seimbang,

• Anda gemar menyarung kasut tumit tinggi,

Usah risau, anda masih punya beberapa kaedah untuk elakkan diri anda dari di serang kesakitan pada Tengkuk ini,

• Anda boleh elakkan diri dari ketegangan yang boleh mengakibatkan sakit belakang.

• Ketika anda duduk atau berdiri, pastikan postur badan anda kekal pada tahap ideal.

• Bengkokkan sedikit belakang badan, lutut dan pinggul anda ketika cuba mengangkat barang.

• Jika anda terpaksa memandu ke destinasi jauh atau lama, cuba berhenti seketika untuk berehat atau keluar dari kereta setiap 90 minit.

• Pada wanita yang gemar pada kasut tumit tinggi, cuba elakkan ya. Memadailah dengan menyarung kasut bertumit sederhana atau rendah.

• Elakkan diri anda terlalu fokus menyiapkan sesuatu kerja pada jangka waktu yang lama tanpa meluangkan sedikit masa untuk berehat.

• Memegang objek yang berat terlalu rapat ke badan anda.

• Sebaiknya anda pilihlah kerusi yang sesuai yang mampu mengampu keseluruhan peha anda dan biarkan kaki anda lurus ke bawah sehingga dapat memijak ke permukaan lantai atau bangku kecil dengan selesa.

Seandainya anda sudah benar benar yakin akan kesakitan pada Tengkuk anda tidak serius, anda boleh ikhtiar dengan beberapa kaedah yang kami kongsikan ini untuk merawat atau melegakan kesakitan Tengkuk anda

POSTUR BADAN YANG BETUL
Mengamalkan cara duduk yang betul dan selesa sangat penting bagi mencegah dari kesakitan atau kecederaan bukan hanya pada bahagian Tengkuk tetapi bahagian belakang badan dan bahu anda.

Postur badan yang betul ketika anda duduk dan berdiri apabila belakang badan anda pada keadaan yang lurus atau tegak.

TUAM
Gunakan ais selama lebih kurang 15 minit untuk di tuam pada bahagian yang sakit.

Jika tiada perubahan atau masih terasa sakit lagi, anda boleh cuba pula tuam dengan air panas yang di isi pada botol dan di balut dengan tuala.

SENAMAN
Sekiranya tugasan anda memaksa anda duduk pada kedudukan yang sama antaranya mengadap komputer dalam jangkawaktu yang lama atau panjang, cuba lakukan senaman leher.

Bukan hanya pada bahagian leher sahaja, apakata anda gerakkan juga bahagian lengan, pergelangan tangan, jari jemari atau bangun berjalan jalan bagi menggelakkan ketegangan dan kecederaan yang tidak terduga.

BANTAL TINGGI
Pastikan anda tidur menggunakan bantal dalam kedudukan yang lebih tinggi terutama pada waktu malam untuk menyokong leher anda agar lebih selesa.

Ada kemungkinan otot otot anda perlukan belaian atau urutan manja bagi meredakan kesakitan.

Sekali sekala apa salahnya dan cara ini tidak mustahil boleh melegakan anda.

Anda boleh cuba urutan dengan LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA dengan ramuan Pati Halia Tulin yang sesungguhnya bersifat merawat dan bermanafaat pada kesihatan.

Bermanja dengan Losyen Mustajab Kuning ini boleh di jadikan amalan harian terutama pada waktu pagi dan malam anda.

Urut atau sapukan pada Tengkuk apabila di serang kesakitan atau ketidakselesaaan atau sebaiknya sapu dahulu Losyen Mustajab Kuning ini sebelum anda melangkah kaki ke pejabat atau melangsaikan tugasan di luar.

Pencegahan awal dari Tengkuk ada di serang sakit akibat terutama jika terlalu lama berdepan dengan komputer.

Penggunaannya tidak terhad pada bahagian Tengkuk sahaja malah boleh di sapu pada Bahu, Lengan, Pergelangan Tangan, Belakang Badan, Pinggang, Pinggul, Peha, Betis dan Tapak Kaki.

Yang banyak Angin dalam badan, kerap terkena Kembung Perut terutama di kalangan kanak kanak, sakit Senggugut ketika haid atau sakit Gout, Losyen Mustajab Kuning ini boleh di harapkan untuk melegakan sakit anda.

Dari segi kecantikan pula, Losyen Pati Halia ini juga tidak kecuali membantu meratakan Perut Buncit atau Boroi anda.

Apabila kulit anda terkena sapuan Losyen Mustajab ini, secara tidak segaja Lemak Lemak pada lapisan kulit akan terbakar.

Maka anda perlu rajin rajin memanafaatkan Losyen Mustajab ini untuk Kelegaan dan Kecantikan.

Tidak perlu bimbang dengan kesan melekit atau bau halia yang kurang menyenangkan kerana ianya mudah meresap juga mesra wudhu dan solat.

Anda mungkin sudah nampak yang mana kaedah yang bersesuaian untuk meredakan kesakitan Tengkuk anda di sertakan dengan penggunaan Losyen Mustajab Pati Halia yang tidak pernah mengecewa untuk memberi kesan yang lebih efektif.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB!

Fungsi Dan Kegunaan Losyen
Antara kegunaan Losyen Mustajab Pati Halia adalah mengurangkan perut buncit dan membuang angin dalam badan. Sapuan yang kerap di kawasan bermasalah seperti selepas mandi dan sebelum tidur dapat mengurangkan masalah tersebut, selain membantu mengurangkan selulit. Salah satu punca perut buncit adalah disebabkan oleh angin, dan Losyen Mustajab Pati Halia dapat membantu masalah tersebut. Gunakan secara konsisten dan dibantu dengan senaman ringan serta pemakaian bengkung, anda pasti mendapat kesan yang optimum.

Selain itu, Losyen Mustajab Pati Halia juga digunakan untuk mengurangkan sakit-sakit sendi dan otot, lenguh-lenguh pinggang, kesakitan akibat gout serta lemah-lemah badan. Urut perlahan-lahan di tempat yang sakit dan dapatkan rehat secukupnya.

Membantu Masalah Wanita
Masalah senggugut yang sering dihadapi oleh kalangan wanita juga boleh dikurangkan dengan menggunakan Losyen Mustajab Pati Halia. Rasa hangat dapat memberikan kelegaan pada tempat sakit dan perlahan-lahan sakit tersebut akan berkurangan.

Losyen Mustajab Pati Halia keluaran Dunia Herbs terbukti mempunyai banyak kelebihan serta kegunaannya. Ianya mudah dibawa kemana sahaja dan sesuai untuk pelbagai lapisan masyarakat (Tidak sesuai untuk bayi).

Harga : SM RM23.00 / SS RM26.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply