Kenapa Perlu ‘Warm Up’ Sebelum Bersenam

badan

badan
badan

Untuk anda mencapai kehidupan yang lebih sihat dan cergas, metal dan fizikal anda perlu sihat.

Parameter kualiti kehidupan bukan terletak pada status anda, tidak juga pada aspek penjagaan kesihatan dan pemakanan semata mata tetapi juga pada aktiviti fizikal.

Untuk anda capai tahap kesihatan metal dan fizikal yang sihat, tidak lain anda perlu bersenam malah di tuntut untuk di selitkan dalam rutin harian anda.

Faedah bersenam ini sangat banyak.

Selain dari menjadikan tubuh badan anda sihat dan cergas, anda sendiri akan jauh daripada pelbagai penyakit.

Antara faedah lain yang perlu kami kongsikan;

• Membantu meningkatkan kelembutan atau kelenturan otot dan membina kekuatan otot
• Membantu jantung bekerja dengan lebih keras lagi ketika anda bersenam dan berehat
• Membantu meningkatkan kadar nadi dan mencegah pengerasan arteri atau pembuluh nadi serta mampu menurunkan tekanan darah tinggi. Ini akan menyebabkan berlakunya tekanan darah tinggi yang boleh mengakibatkan penyakit jantung dan angin ahmar (strok)
• Membantu meningkatkan keupayaan badan mengawal paras glukosa darah
• Membantu mengawal lipid darah yang tidak normal
• Membantu menguatkan tulang dan meningkatkan imbangan. Mencegah atau memperlahankan proses osteoporosis (kereputan tulang). Ini akan mengurangkan risiko terjatuh yang boleh mengakibatkan pinggang patah atau kecederaan yang lain

Jika anda sudah benar-benar hadam akan faedah bersenam ini, mari kita beralih pada kesalahan besar oleh kebanyakkan mereka yang bersenam atau bersukan apabila cuba mengelak dari memanaskan badan (warm up) terlebih dahulu sebelum mula dengan aktiviti mereka.

Sedangkan proses memanaskan badan (warm up) ini di anggap penting dan lebih membantu diri anda dari terjerumus pada beberapa masalah yang tidak di ingini.

MENGELAK DARI KECEDERAAN
Umumnya sudah tahu akan tujuan utama memanaskan badan (warm up) ini untuk mengelak dari kecederaan.

Tubuh badan anda umpama sebuah kenderaan yang perlu di panaskan enjinnya sebelum ianya mula bergerak dengan lancar tanpa merosakkan enjin.

Sama juga dengan tubuh badan anda, mengabaikan proses memanaskan badan (warm up), bermakna nda lebih berisiko pada kecederaan yang teruk.

MENINGKATKAN PRESTASI
Menurut kajian, individu yang melakukan aktiviti memanaskan badan (warm up) ini akan lebih aktif dan berprestasi tinggi dalam bidang sukan berbanding mereka yang mengabaikannya.

Dengan melakukan aktiviti memanaskan badan (warm up), darah akan mengalir lebih banyak dan lancar ke otot menyebabkan pembahagian nutrient ke otot yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga berlaku dengan lebih pantas.

MENYESUAIKAN KADAR DENYUTAN JANTUNG
Memanaskan badan (warm up) memberi isyarat pada bahagian jantung bahawa anda akan melakukan aktiviti bersenam atau bersukan yang memerlukan kapisiti yang tinggi dalam masa terdekat ini.

Cara ini mampu menyesuaikan jantung anda secara berperingkat agar ia tidak terkejut dengan tekanan yang datang secara tiba-tiba.

MEMBANTU ANDA BERTAHAN LEBIH LAMA
Saat anda bersenam atau bersukan, tubuh badan anda akan menghasilkan asid laktik.

Pengeluaran asid laktik yang amat banyak dalam badan mampu membuatkan anda berasa keletihan dan lesu tidak bermaya.

Dengan memanaskan badan (warm up) dapat mengelakkan dari pengeluaran asid ini secara berlebihan sekaligus membuatkan anda mampu untuk bertahan lebih lama ketika bersenam atau bersukan.

ANDA TENANG DAN FOKUS
Secara psikologi, pergerakan memanaskan badan (warm up) dapat membantu anda lebih bersedia.

Cuba anda lihat pada peninju yang sedang melakukan aktiviti ini dengan gaya menumbuk numbuk angin untuk membuatkan anda lebih fokus sebelum perlawanan bermula, lebih tenang dan berada dalam zon anda sendiri.

Ini akan membantu anda memberi tumpuan terhadap aktiviti yang bakal anda lakukan.

MENGELAK DARI KEKEJANGAN OTOT
Seperti kenyataan di atas, aktiviti memanaskan badan (warm up) ini mampu mengalirkan darah ke otot dengan lebih lancar.

Darah ini bukan hanya membawa nutrien malah oksigen dan elektrolit yang diperlukan oleh tubuh badan anda.

Kekurangan kedua dua oksigen dan elektrolit ini akan menjadikan penyebab pada kekejangan otot.

Elakkan kekejangan ini berlaku dengan aktiviti memanaskan badan (war up) sebelum berseman atau bersukan sekaligus dapat bekalan air yg mencukupi.

MENGURANGKAN KESAKITAN
Adakala aktiviti bersenam atau bersukan amat memerlukan keupayaan otot yang tinggi.

Biasanya kesan sakit mula terasa apabila anda bangun dari tidur pada esok harinya berpunca dari aktiviti berat yang anda lakukan.

Mendahulukan aktiviti memanaskan badan (warm up) mampu mengurangkan kesakitan selepas bersenam atau bersukan.

Aktiviti memanaskan badan (warm up) ini di lihat lebih cenderung untuk melindungi diri anda dari kesakitan dan kecederaan selepas anda bersenam atau bersukan.

Kami juga prihatin pada anda yang kerap di serang kesakitan atau kecederaan setiap kali usai aktiviti anda.

Bimbang anda akan tarik diri untuk terus bersenam atau bersukan, maka kami cadangkan LOSYEN MUSTAJAB SUPER HOT sebagai agen pelindung.

Campuran Pati Halia dan Capsicum mampu melabelkan Losyen Mustajab Merah ini sejenis Losyen Panas yang berfungsi membantu mencegah dari Kekejangan Otot, Sakit Sendi dan Lenguh keseluruhan badan.

Rata-rata anda akan mengalami kesakitan atau kecederaan ketika saat bangun tidur pada pagi esoknya.

Sepatutnya anda tidak berdepan dengan masalah ini jika anda amalkan penggunaan Losyen Mustajab Merah ini sebelum sesi memanaskan badan (warm up).

Jangan terlalu ghairah, curi masa sedikit, duduk dengan tenang kemudian sapu Losyen Mustajab Merah ini pada bahagian Bahu, Lengan, Belakang Badan, Pinggang, Pinggul, Paha, Betis sehingga ke Tapak Kaki supaya otot otot anda tidak terkejut lalu sakit atau cedera.

Bonus untuk anda bila Losyen Mustajab Super Hot ini di sapu pada bahagian Perut yang padat Lemak.

Sebab tidak tahan di panah kepanasan, Lemak pun turut Cair.

Makin anda ligat, panas Losyen Mustajab Merah ini mampu bertahan lebih lama lagi sehingga tubuh badan anda di basahi dengan peluh.

Huraian ini akan buat anda faham akan pentingnya aktiviti bersenam dan sama pentingnya dengan sesi memanaskan badan (warm up) bersama penggunaan Losyen Mustajab Super Hot yang konsisten.

Bukan setakat badan anda Sihat, anda juga berpeluang untuk kembali pada tubuh badan yang Langsing.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB

Pembakar Lemak Yang Degil
Sesuai dengan kepanasan yang lebih tinggi dari losyen-losyen yang lain, Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot boleh membantu mengurangkan kesan selulit yang degil dan tebal serta membantu mendapatkan pinggang yang ramping dan potongan badan yang ideal. Untuk mendapatkan kesan yang lebih optimum, gunakan bersama bengkung dan nantikan hasilnya yang sangat memuaskan.

Memberikan Kelegaan Pada Otot Dan Sendi
Kesakitan pada sendi serta kekejangan otot selepas melakukan sukan lasak seringkali menjadi masalah utama kepada penggemar aktiviti seperti ini. Namun kini, ia mampu dikurangkan dengan menyapu Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Rasa hangat yang berpanjangan, menambahkan keselesaan pada pengguna dan mengurangkan kesan sakit akibat aktiviti lasak.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply