Kenapa Kita Perlu Minum Air Yang Banyak?

Setiap manusia memerlukan air untuk hidup. Badan kita mempunyai 60% air, otak pula mempunyai 70%  air, dan paru-paru hampir 90% adalah air. Setiap hari, badan kita harus menggantikan dalam 2.4 liter air atau 2.5 liter air melalui cecair ditelan.

 


Tubuh Badan Memerlukan Air
Badan anda menggunakan banyak air untuk bergerak. Aliran air dalam badan dapat melincirkan sendi, menyuburkan dan melindungi otak, saraf tunjang dan tisu-tisu lain. Ia juga dapat mengekalkan suhu badan normal dan membantu membuang bahan buangan melalui peluh, buang air besar dan buang air kecil. 

 

Kekurangan air
Dalam survival hidup, air lebih penting daripada makanan. Kita boleh hidup tanpa air lebih kurang dalam seminggu, tetapi kita boleh hidup tanpa makanan selama lebih dari sebulan. Kekurangan air, atau dehidrasi, mengurangkan jumlah darah dalam badan kita, memaksa jantung kita mengepam lebih keras untuk menyampaikan sel oksigen berfaedah kepada otot kita. Pada peringkat awal dehidrasi, kita boleh menjadi pening, sakit kepala dan cepat marah. Jika dihidrasi, kita menjadi lesu dan letih, penglihatan akan pudar. Pada peringkat terakhir dehidrasi, kita mungkin akan merasa loya dan muntah-muntah. Tanpa air, kita akan memasuki keadaan koma dan mati.