Hindari Rasa Lapar Ketika Diet

rasa lapar

rasa lapar

rasa lapar

Apabila anda di kejutkan dengan berat badan yang sudah tersasar jauh dari berat yang ideal, perkara pertama yang akan berlegar di fikiran adalah proses Diet.

Diet sering di kaitkan dengan program penurunan berat badan dengan mengurangi jumlah makanan yang di konsumi tetapi ada makna lain dari sebuah buku yang menghuraikan makna Diet yang lebih tepat adalah jumlah makanan yang di konsumi seseorang.

Proses Diet tidak hanya fokus pada penurunan berat badan sahaja malah anda perlu bijak mengatur pola makanan.

Namun proses ini tidak semudah ABC. Hati harus kental dan displin diri agar nafsu makan anda berjaya di kawal.

Tabiat asyik kelaparan perlu di buang, bahaya bila berhadapan dengan mereka yang gemar makan, bimbang anda akan terjebak.

Untuk anda yang sukar menahan rasa lapar, kami cuba bantu dengan berkongsi beberapa strategik untuk anda kenyangkan perut tanpa makanan.

PERDAYA MINDA ANDA
Cuba makan dengan menggunakan pinggan kecil.

Minda anda boleh terpedaya dengan menyatakan anda sudah mengambil makanan lebih dari biasa.

Ada kajian memberitahu bahawa makan dengan menggunakan pinggan yang kecil membantu mengurangkan selera makan serta pengambilan kalori pun rendah.

AMALKAN MAKAN BUBUR
Menurut seorang saintis, bersarapan pagi dengan bubur membantu menghilangkan rasa lapar di waktu pagi kerana serat tinggi dan kandungan beta glucan pada bubur membantu merendahkan tahap kelaparan untuk tempoh yang lebih lama berbanding pilihan sarapan alternatif yang mengandungi kalori yang sama.

MINUM BANYAK AIR KOSONG
Pastikan anda minum air kosong secukupnya.

Lebih banyak anda minum, lebih efektif ianya membantu perut anda berasa kekenyangan tanpa makanan.

JAUHI ‘STRESS’ DAN SNEK
Ada penyelidik berpendapat bahawa ramai yang mengunyah makanan ringan (snek) tidak sihat apabila berhadapan dengan masalah.

Maka anda perlu tangani masalah anda dengan cara yang lebih bijak dan lebih bertenang untuk cegah dari tidak berasa lapar.

Sebaiknya simpan makanan ringan (snek) anda dalam kabinet tertutup samada di rumah mahupun di pejabat.

Bila anda terasa lapar, badan anda akan lebih cenderung mengambil makanan manis maka jauhkan makanan ringan (snek) dari tempat yang mudah anda capai.

Apakata gantikan makanan ringan dengan pilihan yang lebih sihat antaranya buah buahan agar anda kekal dengan proses Diet anda.

BADAM
Badam adalah makanan ringan (snek) yang paling bagus.

Bukan sahaja bertindak sebagai antioksida yang mengaktifkan vitamin E bahkan menurut kaji selidik telah membuktikan bahawa memakan badam di antara waktu makan akan membantu kurangkan rasa lapar dan anda akan terhindar dari makan secara berlebihan.

GOSOK GIGI
Tabiat memberus gigi antara interaksi psikologi untuk buat anda berasa kenyang kerana bila gigi sudah bersih, pastinya anda akan menggelak dari makan kerana mahu kekalkan kebersihan gigi dengan bauan haruman mint.

Sudah pasti anda tidak rajin untuk memberusnya lagi.

Apa yang buat anda rasa kenyang apabila deria rasa dalam mulut bertindakbalas dengan rasa pudina daripada ubat gigi.

BERSENAM
Umum sudah tahu akan aktiviti bersenam boleh bantu alihkan perhatian dan nafsu lapar anda.

Otak akan lebih fokus pada aktiviti senaman anda.

Selepas bersenam, anda pastinya akan lebih rasa dahaga dan secara tidak langsung, ini antara langkah terbaik untuk anda elak dari pengambilan sebarang makanan kerana sudah berasa kenyang dengan hanya minum air.

Skipping di katakan senaman paling efektif untuk menundukkan nafsu lapar anda kerana senaman ini mempunyai kadar hormon ghrelin yang paling rendah, teorinya berpunca dari kekerapan badan melakukan pergerakan secara menegak semasa anda skipping.

GULA GULA GETAH
Amalkan kunyah gula gula getah di antara waktu makan, membantu anda lupa pada keinginan pada makanan ringan yang manis atau tidak sihat.

Cuma pastikan gula gula getah tersebut tanpa gula dan anda boleh kunyah tanpa ragu ragu sambil mengurangkan tahap kelaparan anda.

ALIHKAN FIKIRAN DARIPADA RASA LAPAR
Cuba anda alihkan perhatian daripada terus rasa lapar terutama dalam tempoh waktu pagi hingga ke tengahari dengan menghabiskan masa fokus pada satu tugasan atau projek yang mencabar untuk diselesaikan.

Tumpuan anda dan minda yang berfikir akan menghalang isyarat lapar yang sedang di hantar dari otak ke badan sekaligus keinginan anda untuk makan akan pudar.

BAUAN AROMA YANG MENENANGKAN
Saat anda tertekan, perut akan cepat terasa lapar.

Namun anda boleh atasi rasa lapar dengan menghidu bauan aroma menenangkan antaranya bau daun pudina, bau lavender atau bau herba dari lilin beraroma.

Ada kajian yang di lakukan pada seorang pelajar yang mencium bau pudina selama 2 jam sehari mampu kurangkan rasa lapar berbanding mereka yang tidak melakukannya.

Usah rasa terbeban dengan program Diet anda meskipun ianya tidak mudah.

Anda perlu bertahan sehingga benar benar mencapai berat badan yang ideal.

Dengan kesungguhan anda, selitkan bersama produk bagus LOSYEN MUSTAJAB EXTRA HOT yang di formula untuk Kelangsingan badan.

Sifat panas Losyen Mustajab Oren ini bakal mencairkan gumpalan Lemak dalam badan anda.

Jangan di biarkan lemak lemak ini semakin merebak besar dalam badan sehingga Perut Membuncit, Lengan Mengelebeh, Pinggang Berlapis, Pinggul Melebar, Peha dan Betis pun Besar Gajah.

Cermin diri anda, tentu kelihatan tidak menarik. Saat inilah perlunya Losyen Mustajab Oren ini yang kami gandakan ramuan Pati Halia di Sapu pada bahagian bahagian yang timbul lemak berlebihan, dalam masa yang sama, sapuan Losyen Mustajab ini turut sama membantu merawat kesan Selulit yang menghodohkan kulit anda.

Manafaat yang berganda pada keseluruhan badan anda.

Keistimewaan Losyen Mustajab ini tidak melekit, berminyak, mesra wudhu dan solat dengan harga berpatutan serta berbaloi.

Kini program Diet yang sihat anda di sertakan dengan penggunaan secara konsisten Losyen Mustajab Extra Hot ini sangat membantu melangsingkan badan anda dengan kaedah yang lebih selamat tanpa perlu pil kurus.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB!

Rumusan Khas Yang Berkualiti
Losyen Mustajab Pati Halia Extra Hot dirumuskan khas dengan ekstrak halia yang lebih tinggi untuk kegunaan dalam proses pelangsingan badan. Khasiat halia yang pelbagai sememangnya diketahui umum dan mempunyai manfaat khusus seperti menyingkir angin dari badan dan mengempiskan perut.

Khasiat Berganda
Selain dapat membantu melangsingkan badan dan mengempiskan perut yang buncit, losyen ini juga mampu membantu mengurangkan kesan selulit di peha, pinggul dan perut. Rasa hangat yang berpanjangan ianya memberikan rasa selesa dan nyaman kepada pengguna. Khasiat halia yang dipercayai sejak turun temurun untuk mengempiskan perut dan melangsingkan badan kini lebih mudah digunakan dengan adanya Losyen Mustajab Pati Halia Extra Hot.

Pelangsingan badan menjadi lebih efektif dengan Losyen Mustajab Pati Halia Extra Hot yang diakui sememangnya mustajab!!.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply