Adab Dan Etika Muslimah Sewaktu Bersukan Atau Bersenam

Bersukan

Bersukan
Bersukan

Dalam menjalani kehidupan harian serta beribadah kepada Allah swt, anda harus pastikan tatacara hidup yang sihat untuk menjana dan menjamin tubuh sihat sekaligus minda cergas.

Malah ianya amanah yang dipertanggungjawabkan olehNya keatas anda supaya menjaga diri dari terhindar penyakit memudaratkan seperti jantung, stroke, darah tinggi, diabetis atau sebagainya.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
Orang beriman yang kuat lebih baik dan lebih disukai oleh Allah berbanding daripada orang beriman yang lemah”. (Hadis riwayat Muslim).

Merujuk pada firman Allah swt dalam surah Adz-Dzaariyaat yang merujuk pada tujuan umat manusia dicipta adalah semata mata untuk menyembahNya.

Jika tubuh sihat dan kuat, bayangkan berapa banyak amal ibadah yang mampu anda lakukan.

Malah agama Islam tidak menghalang samada kaum lelaki atau wanita untuk terlibat dalam bidang sukan atau senaman cuma ada beberapa syarat dan peraturan yang perlu diambil berat dan dipraktikkan terutama di kalangan Muslimah agar tidak terpesong dari ajaran Islam.

MENJAGA AURAT DENGAN PAKAIAN MENURUT SYARIAT

Sabda Rasulullah kepada Asma’ binti Abu Bakar:
Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya” (Hadis Riwayat Abu Dawud).

BERSUKAN ATAU BERSENAM HANYA DIKALANGAN WANITA
Pergaulan diantara kaum lelaki dan wanita dilarang sehingga melanggar batasan.

Sebaiknya tempat dan waktu bersukan atau bersenam dikalangan wanita dan lelaki perlu diasingkan apabila melihat pada kepentingan hak dan kemuliaan wanita yang mana harus dilayan sesuai dengan fitrah dan kejadian seorang wanita yang sopan dan pemalu.

Layan istimewa ini tidak hanya pada wanita Islam sahaja malah terhadap wanita yang bukan Islam juga.

Contohnya mengasingkan penggunaan bilik gymnasium mengikut hari hari tertentu antara lelaki dan wanita supaya kaum wanita itu sendiri bebas melakukan aktiviti tanpa batas dan selesa.

HATI HATI DENGAN PERGERAKAN
Tidak wajar anda memperlihatkan liuk lintuk dan lenggang lenggok yang mengoda atau mengiurkan.

Sukan wanita yang boleh membawa pada fitnah terhadap lelaki seperti berenang, gimnastik, luncur ais, tarian ‘ballet’ dan yang seumpamanya harus diadakan sesama wanita mengikut syarat syaratnya.

Wanita dilarang memperaga atau mempamerkan diri dengan tujuan menarik perhatian atau minat terutama golongan lelaki.

JAGA ETIKA KETIKA MENYOKONG
Jika anda hadir untuk menyokong pasukan anda, elakkan dari sebarang keganasan.

Menang dalam pertandingan tidak semestinya menghina pihak lawan yang kalah.

Agama Islam lebih menitikberat akan tali persaudaraan, kasih sayang, kerjasama dan membina hubungan ukhuwah serta silaturahim demi perpaduan ummah setempat, negara dan bangsa sedunia.

JANGAN SAMPAI MELALAIKAN
Sebarang aktiviti sukan atau bersenam sebenarnya tidak melalaikan melainkan anda sendiri mengabaikan perkara perkara wajib seperti solat.

Firman Allah SWT:
Dan celaka bagi orang yang lalai dari melakukan solatnya (sehingga solat diluar waktu)
(4 : al-Ma’un).

TANAM SIFAT JATI DIRI YANG KUAT
Wanita yang aktif bersukan atau bersenam perlu ada jati diri dan keimanan yang teguh agar tidak mudah tanggal tudung ketika sedang beraksi.

Terdapat segelintir atlet wanita yang berkecimpung dalam bidang sukan atau bersenam seringkali dilihat mudah tanggal tudung semasa beraksi dan kembali bertudung selepas setiap kejohanan atau pertandingan.

Fenomena ini dilihat telah mencemarkan imej agama Islam itu sendiri dan jati diri yang rapuh.

Sepatutnya perlu ada cara lain untuk atasi syarat yang telah ditetapkan yang tidak membenarkan memakai tudung ketika kejohanan atau pertandingan sedang berlangsung.

Agama Islam tidak hanya fokus pada adab dan etika sahaja malah menasihati para atlet atau pengemar bidang sukan atau senaman agar anda perlu berhati hati, jaga diri dari perkara perkara yang memudaratkan antaranya kesakitan dan kecederaan.

Sesuai dengan sifatnya sebagai pelindung dari kesakitan dan kecederaan, LOSYEN MUSTAJAB SUPER HOT ini wajar menjadi yang wajib sebelum sesi pemanasan badan (warming up).

Siap lengkap berpakaian sukan yang menepati syariah, anda boleh mula sapu Losyen Mustajab Merah ini pada bahagian yang kerap diserang kesakitan atau kecederaan antaranya di Tengkuk, Lengan, Belakang Badan, Pinggang, Paha, Betis dan Tapak Kaki.

Sapukan juga pada bahagian Perut, Pinggul dan bahagian bahagian lain yang menjadi faberet sang Lemak.

Oleh itu kami syorkan anda sapu awal sebelum sesi pemanasan badan agar kepanasan Losyen Mustajab Merah ini mampu bertindakbalas pada Lemak yang berlebihan dalam tubuh anda.

Semakin ligat pergerakan tubuh, tahap kepanasannya akan bertahan untuk jangka waktu yang lama sehingga tubuh badan bermandi peluh.

Penglibatan wanita dalam bidang sukan dan senaman tidak harus dipandang rendah walaupun kaum wanita sering dikaitkan dengan kelembutan.

Namun, fenomena ini masih mampu diperbetulkan dengan displin diri menuruti etika berpakaian, penetapan masa dan batasan dalam pergaulan tetapi penggunaan Losyen Mustajab Super Hot kami tidak menghadkan penggunaan pada kaum wanita sahaja malahan kaum lelaki turut digalakkan untuk mencuba.

Kebaikan Losyen Mustajab kami tidak sekadar untuk kecantikan semata mata malah turut membantu tubuh anda lebih ringan tanpa Lemak dan Angin dalam badan untuk memudahkan anda beribadah dalam keadaan yang sihat dan selesa.

SAPU-SAPU JER, MUSTAJAB

Pembakar Lemak Yang Degil
Sesuai dengan kepanasan yang lebih tinggi dari losyen-losyen yang lain, Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot boleh membantu mengurangkan kesan selulit yang degil dan tebal serta membantu mendapatkan pinggang yang ramping dan potongan badan yang ideal. Untuk mendapatkan kesan yang lebih optimum, gunakan bersama bengkung dan nantikan hasilnya yang sangat memuaskan.

Memberikan Kelegaan Pada Otot Dan Sendi
Kesakitan pada sendi serta kekejangan otot selepas melakukan sukan lasak seringkali menjadi masalah utama kepada penggemar aktiviti seperti ini. Namun kini, ia mampu dikurangkan dengan menyapu Losyen Mustajab Pati Halia Super Hot terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti-aktiviti tersebut. Rasa hangat yang berpanjangan, menambahkan keselesaan pada pengguna dan mengurangkan kesan sakit akibat aktiviti lasak.

Harga : SM RM25.00 / SS RM28.00
Kandungan : 130ml

Info Lanjut : Klik Disini

* Kesemua produk dari Dunia Herbs ini mudah didapati di toko² atau kedai jamu dan hypermarket di seluruh Malaysia!

Talian Khidmat Pelanggan : 017-3798861

Whatsapp : Klik Terus Disini

Shares

Leave a Reply