6 Tips Untuk Tidur Sebelum Tengah Malam

Seperti kebiasaan, jika kita dapat tidur sebelum tengah malam selama 30 hari berturut-turut, ia akan menjadi sebahagian daripada rutin kita. Lama kelamaan, kita akan mendapati bahawa kita tidak perlu lagi untuk “memaksa diri” untuk melakukan ini setiap hari.

Ini adalah 10 cara yang boleh membantu kita dapat tidur awal:

1) Dengar lagu yang menenangkan.
1

Ada sebab kita gunakan ayat Al-Quran atau lullabies bagi bayi tidur. Minda dan badan akan lebih tenang apabila mendengar alunan bunyi atau suara yang merdu.

2) Berusaha untuk tidur awal.
2

Jika matlamat kita semua adalah untuk tidur pada tengah malam, ini tidak bermakna kita bangun sehingga tengah malam. Tidur seawal 10 malam dapat membuat kita tidur lebih lena dan nyenak di malam hari.

3) Menjadikan hari siang yang produktif.
3

Yang ini adalah mudah. Jika kita penat kerana latihan fizikal ia dapat membantu kita tidur pada waktu malam. Senaman sebelum tidur akan membuatkan anda lebih segar dan tidak membantu untuk tidur kerana dari kita mengalir dengan laju.

4) Potong kafein dan rokok sebelum tidur.
4

Semua ini mengganggu untuk tidur dan boleh membuat rasa “berwayar” sepanjang malam.

5) Bayangkan tempat atau benda yang menyenangkan.
5

Bayangkan kita berjalan di sepanjang pantai, jalan di taman atau mendapatkan urutan yang menenangkan. Bayangan ini membuat mengelak anda dari berfikir tentang masa depan atau masalah yang dialami oleh diri. Tinggalkan berfikir tentang masalah di siang hari.

6) Jangan hadap TV atau komputer.
6

Kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan cahaya belakang skrin (Telefon TV, dan komputer) pada waktu malam boleh membawa kepada gangguan tidur. Ia adalah jauh lebih baik untuk melakukan sedikit kerja-kerja menulis, membaca buku atau hanya bersantai dengan yang tersayang sebelum tidur.

Shares

Leave a Reply