5 Perkara Yang Tidak Patut Dilakukan Selepas Makan!

Selama ini mungkin ramai dikalangan kita telah melakukan perkara yang tidak sepatutnya dilakukan selepas makan. Perkara in dapat menyebabkan badan kita tidak dapat kahsiat yang sepatutnya kira dapat. 

 

TIDUR

Tidur selepas makan memang menyenangkan tetapi ia dapat menyebabkan tidak selesa badan, perut kembung dan punca pada kegemukkan. Cuba elakkan tidur selepas makan kerana ianya juga tidak bagus untuk penghadaman.

 

 

 

MANDI

Elakkan mandi selepas makan kerana ia menyebabkan darah kita mengalir lebih laju pada bahagian kaki dan tangan. Ia akan menyebabkan aliran darah tidak normal dan menyebabkan perut kembung.

 

 

 

MINUM TEH 

Masyarakat kira adalah paling gemar untuk minum teh selepas makan. Ianya tidak elok kerana teh akan mengganggu penyerapan zat besi dalam badan. Lebih elok jika kita cuba tidak mengamalkan minum teh selepas makan.

 

 

MEROKOK

Ramai diantara kita suka merokok selepas makan kerana ianya rasa sangat memuaskan. Tetapi ramai tidak tahu bahawa rokok selepas makan bersamaan dengan menghisap 10 batang rokok dalam satu masa.

 

MAKAN BUAH-BUAHAN

Selama ini kita diajar untuk makan buah-buahan selepas makan tetapi sebenarnya ianya elok dimakan sebelum makan. Ini kerana makan buah-buahan selepas makan dapat menyebabkan pedih ulu hati, susah untuk menghadam dan bersendawa.

 

 

 

Shares

Leave a Reply